I LJUBAV IMA SVOJ DAN U GODINI – DAN ZALJUBLJENIH

Andjela Punoševac 14-02-2021

Dan zaljubljenih ili popularni Dan svetog Valentina, poznat je i kao Valentinovo, a proslavlja se 14. februara. Ovaj praznik je u današnj vreme, ustvari, dan koji obeležava Protenstanska i Rimokatolička crkva. Isti praznik se praznuje i u Pravoslavnoj crkvi, ali pola godine kasnije, to jest 12. avgusta.

Valentino je bio sveštenik, koji je živeo u III veku, u Starom Rimu. Pogubljen je 14. februara 269. godine, tako što mu je odrubljena glava. Razlog njegovog pogubljenja bio je taj, što je venčavao buduće vojnike. To je bilo zabranjeno od strane tadašnjeg cara Klaudija II, jer je car smatrao da su oženjeni vojnici – loši vojnici. Prema predanju, dok je odlazio na pogubljenje, Valentin je poslao pismo sa žutim šafranom, slepoj tamničarevoj ćerki, u znak zahvlnosti za pruženu pažnju, na kome je pisalo: ,,Od Vašeg Valentina". Ispostavilo se da je posmo imalo isceliteljku moć, jer je devojka progledala, nakon što je primila pismo. Od tada se veruje da muškarci tog dana treba da šalju pisma svojim izabranicama, a Sveti Valentin se smatra zaštitnikom zaljubljenih.

U početku je proslava svetog Valentina bila namenjena nekolicini istoimenih ranohrišćanskih svetaca. Dan svetog Valentina sa romantičnom ljubavlju prvi put se povezuje u XIV veku, u krugovima bliskim Džefriju Čoseru, pesniku poznog sredenjeg veka. Među uglednim ljudima tog vremena, u to vreme postala je popularna ,,otmena ljubav". Ova praksa do XV veka prerasla je u iskazivanje ljubavi slatkišima, cvećem i čestitkama.

Savremena obveležja Dana zaljubljenih su pokloni u obluku srca ili Kupidona. Još od IX veka, umesto ručno pisanih čestiki, na tržištu se pojavljuju masovno proizvedene čestitke. U SAD-u je 2020. godine, na kupovinu ruža za ovaj praznik, potrošeno 2,3 milijarde dolara, jer se ovaj cvet smatra najpopularnijim poklonom.

Postoje i drugi načini da se iskaže ljubav, na primer, u Vrnjačkoj Banji na Mostu ljubavi, parovi metalnim katancima simbolično „zaključavaju“ svoju ljubav, a svake godine se organizuje i takmičenje u najdužem poljupcu. Ovi parovi veličaju svaki trenutak, proveden sa svojim partnerom, potvrđujući važnost zajedničkog odnosa i na Dan zaljubljenih.

Nigde nije zapisano da se ljubav vrednuje luksuznim poklonima ili skupim bračnim putovanjima. Mnogi parovi će potvrditi da im to nije potrebno i da bi 14. februar najradije proveli u miru, sa čašom vina u ruci i sa partnerom u zagrljaju. A to je za ljubav i dugotrajnost zajedničkog života, značajnije od komercijalnih poklona, koje nameće potrošačko društvo.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar