OTVOREN KONKURS ZA UPIS U VOJNE ŠKOLE

Nikola Popović 16-02-2021

​Ministarstvo odbrane raspisalo je konkurs za upis u vojne škole, koji traje od 15. februara do 31. marta 2021. godine.

​– Zahvaljujući višedecenijskoj težnji vojnog školstva i vojnog istraživačkog sektora, od prošle godine, vojne nauke ušle su u sistem nauka u društvu – rekao je načelnik Vojne akademije general-major Bojan Zrnić. On navodi da je ovogodišnjim konkursom predviđen upis 210 budućih kadeta Vojne akademije i 40 Medicinskog fakulteta VMA, kao i 90 učenika Vojne gimnazije i 60 učenika Srednje stručne vojne škole.

– Pored toga, nudimo i mnogo tehničkih profila koji su vezani za vojno-mašinsko i vojno-elektronsko inžinjerstvo, vojno-hemijsko inžinjerstvo i za logistiku odbrane. Takođe, velika novina ove godine biće novi studijski profil na vojnom-vazduhoplovstvu, koji će trajati četiri godine i izlazni stepen biće diplomirani mašinski inžinjer. Dakle, tokom školovanja, budući vojni piloti završiće osnovnu pilotsku obuku, a nakon završetka Vojne akademije, kada odu u svoje jedinice, dobiće i naprednu pilotsku obuku – poručuje general Zrnić.

– Ono znanje koje dobiju na Vojnoj akademiji omogućava im da svoju karijeru razvijaju i kroz akademsko unapređenje na master i doktorskim studijama, kako na Vojnoj akademiji, tako i na fakultetima u civilstvu, jer su diplome Vojne akademije apsolutno prepoznate i validne i u civilnom sistemu, ali takođe i kroz razvoj vojne karijere kroz razna usavršavanja na Osnovnom komandnom kursu, Кomandno-štabnom usavršavanju i Generalštabnom usavršavanju. Mi trenutno školujemo generaciju koja će raditi najmanje do 2050. godine, kada niko ne zna kako će svet da izgleda – ističe Zrnić.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar