NOVI PATRIJARH SPC MITROPOLIT ZAGREBAČKO-LJUBLJANSKI PORFIRIJE

J.M. 18-02-2021

Novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

Novi poglavar SPC, 46. po redu, izabran je na sednici Svetog arhijerejskog sabora, koji je održan u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu, prvi put van Patrijaršije, zbog epidemiološke situacije.

Novi patrijarh je izabran apostolskim žrebom, a ime je između trojice kandidata, izvukao monah Matej manastira Sisojevac, kod Paraćina.

Prethodno su vladike tajno glasale i izbor svele na tri kandidata, čija su imena stavljnjena u kovertu, pa u Jevanđelje, odakle je jedno ime izvučeno kao novi patrijarh.

Suština ovog čina je u verovanju da su članovi Sabora izabrali kandidate prema ljudskim vrlinama, a da je Božija volja koji je od njih trojice dostojan trona patrijarha srpskog.

Saborom je predsedavao episkop sremski Vasilije, a prisustvovalo je 36 od ukupno 39 vladika.

Porfirije Perić rođen je 22. jula 1961. godine u Bečeju. Prvo je od troje dece Radivoja i Radojke Perić, koji su se, posle Drugog svetskog rata, iz sela Osinje kraj Dervente u Bosni i Hercegovini doselili u Vojvodinu. Na krštenju je dobio ime Prvoslav. Osnovnoškolsko obrazovanje stekao je u Čurugu, a gimnaziju je završio u Novom Sadu 1980. godine, stoji na sajtu Mitropolije zagrebačke.

Pohađao je studije arheologije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Ubrzo je počeo da studira i na Bogoslovskom fakultetu Srpske Pravoslavne Crkve, na kojem je i diplomirao 1987. godine.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar