SLUČAJNOST NE POSTOJI SAMO BOŽIJA PROMISAO

20-02-2021

​Zoran Anđelković, slikar iz Mrzenice, još kao dete bio je zainteresovan za umetnost i vizionarske stvari

​-U svet umentosti sam ušao kroz dedine priče koja sam kasnije pretočio u svoja dela. Većina priča su bile o Soluncima, Kosovskom boju, epskim Srbima. Kao tinejdžer sam upoznao dvojicu slikara koji su živeli preko Morave i zahvaljujući njima u meni je probuđena ljubav prema umetnosti, a posebno prema slikarstvu, jer sam kroz njihove priče zamišljao kako je to izgledalo i želeo sam da naslikam i vidim. Oni su bili slikari naivci, pa sam i prihvatio samouko slikarstvo (naivu)- kaže Zoran

​Ponosan je, kaže, što kroz slike održava i pokazuje srpsku tradiciju mlađim generacijama.

​-Tokom svoje karijere sam imao mnoštvo izložbi u Srbiji, pa tako i u inostranstvu – u Francuskoj, Poljskoj, Češkoj, Bugarskoj, Kanadi, ali najdraža mi je bila u Rusiji, u Volgogradu. Najlepše mi je kada u katalozima iz raznih zemalja vidim svoje ime, srpsku zastavu i svoje delo. Trenutno radim ciklus slika „Šajkače“.

​Kuća u kojoj radi i stvara, stara je preko 200 godina.

​-Kuća je pripadala mojim precima i stara je oko 200 godina. Ona biva prenesena generacijama počevši od mog čukundede Ignjata. To je trenutno moj atelje i muzej sastavljen od seoskih eksponata. U moj atelje je svako dobronameran dobrodošao-

​Zoranova želja je da sliku pokloni bivšem američkom predsedniku Donaldu Trampu.

​-Kao što narodna izreka kaže: „Slučajnost ne postoji, već božija promisao“. Pre otprilike godinu dana sam upoznao gospodina Nikolu Lončara, direktora naučne fondacije „NikolaTesla“, a oduvek sam vrlo rado slikao Nikolu Teslu, pa kada sam upoznao gospodina Lončara sinula mi je ideja da naslikam tu sliku i poklonim gospodinu Donaldu Trampu .

​Nažalost današnje generacije nisu zainteresovane za naivno slikarstvo, jer je i selo postalo grad tako da je u mom selu ostala samo jedna krava. Epske pesme i priče su većinom zaboravljene, jer je malo ljudi koji su zainteresovani za srpsku istoriju. Današnje generacije nisu zainteresovane za umetnost jer su preokupirane mobilnim telefonima, internetom i „gledanjem u magarca“-ističe umetnik.

​Planovi su mu da svojim delima nastavi da edukuje omladinu, a želja mu je da naslika ikonu.

​-Moji planovi su da edukujem našu omladinu svojim delima kroz priču moderne sadašnjice – interneta. Voleo bih da naslikam ikonu koja bi pomogla mom narodu da se spasi od ovih vremena.

​Poruka čitaocima za kraj razgovara je:

​-Dragi Srbi i Srpkinje veliko mi je zadovoljstvo što sam Srbin i što sam se rodio u Srbiji. Živela Srbija!




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar