KRALJU – KRALJEVO, CARU – CAREVO, A U KRUŠEVCU JOŠ JEDAN SPOMENIK KNEZU LAZARU

21-02-2021

​„Ja ne odlučujem da li ću ići u bitku po tome kolika je sila koja mi preti, nego po tome koliku svetinju branim“ (Knez Lazar)

​Na osnovu Odluke o podizanju spomenika knezu Lazaru u Kruševcu, koju je Skupština grada donela na sednici održanoj krajem prošle godine, komisija za sprovođenje postupka za podizanje i održavanje spomenika, spomen-obeležja i izradu murala raspisala je Konkurs za idejno rešenje skulpture . Izrada Spomenika knezu Lazaru Hrebeljanoviću u realističnom maniru biće u skladu sa njegovim predstavama na freskama i ikonama. Određena visina spomenika je od 4 do 4 i po metra bez postamenta, čija će postavka, odnosno veličine, biti urađena po predlogu umetnika. Idejno rešenje kandidata treba da bude u vidu skice ili manje makete visine do 100 cm sa opisom materijala od kojeg će nastati konačno rešenje. Ova monumentalna skulptura biće postavljena na lokaciji naselja Stari aerodrom, na platou u okviru kružne parkovske površine.

DONETA ODLUKA O IDEJNOM REŠENjU ZA SPOMENIK KNEZU LAZARU

Komisija za sprovođenje postupka za podizanje spomenika, spomen obeležja i izradu murala donela je Odluku o izboru idejnog rešenja o podizanju spomenika knezu Lazaru.Od dve pristigle prijave, prva i odabrana imala je sledeći opis:

"Izrada spomenika našem Svetom Knezu Lazaru za dan kada se obeležava 650 godina grada koji je on osnovao i u, nažalost, vreme koje nije ništa manje komplikovano u odnosu na ono pred Kosovski boj nosi u sebi ogromnu simboličku moć kao inspiraciju generacijama koje dolaze u bitkama koje predstoje, a u nameri da ovekovečimo i sačuvamo ono što su nam upravo vladari poput Lazara ostavili u amanet. Zamišljen sa rukom na spuštenom maču i u vojnom oklopu sa štitom i oštrog pogleda podignutog visoko ka Kosovu, ali i ka našoj budućnosti naš Sveti Knez kao da nam govori da odbrana naše vere, našeg jezika i kulture, naših predaka i nasleđa, ali i naših potomaka i budućnosti počinje upravo tamo gde je on položio život u odbrani svega toga. Ali njegov Lik, njegova Snaga i Vera u Pobedu i danas stoje uspravno i visoko, ponosno i prkosno baš kao što je stajao na čelu Srpske Vojske sa kojom je obezbedio i sebi i nama večnost. Verujemo eto da naš Sveti Knez Lazar, Kruševljanin, naš Kralj tako nekako uspravan, odlučan i rešen da ako treba opet digne mač izgleda u mislima naših ljudi i da ga takvog Hrabrog i ponosnog i sa Verom u Boga i Otadžbinu pamte i naša deca. Model bi bio prvo izveden u razmeri četiri puta manjoj od tražene gde bi bili rešeni detalji koji nisu na malom idejnom modelu, a zatim bi se pristupilo izradi 4 metra visokog Modela Svetog Kneza Lazara. Skulptura bi bila izvedena u glini na armiranoj čeličnoj konstrukciji u realističnom maniru sa posebnim akcentom na autentičnost odore, oklopa i oružja koji odgovaraju vremenu pre Kosovskog boja. Potom bi se skinuo kalup u gipsu i skulptura bi bila izlivena u leguri bronze i mesinga. Nakon spajanja varenja i brušenja i nakon ugradnje unutrašnje čelične statičke konstrukcije skultura bi bila patentirana i spremna za transport i montažu na postamentu Kruševac. Za izradu spomenika potrebna su sredstva od 9.600.000 dinara (devet miliona šestohiljada dinara).

Boris Stajkovac autor Tomo Komatina koautor".

O KNEZU LAZARU ISTORIČARI SU ZAPISALI:

​Kneževe osobine kao čoveka i državnika opevane su u pesmama kosovskog ciklusa. Pred samu bitku na Kosovu knez Lazar je dobio ucenjivačko pismo od turskog cara Murata u kome mu on traži da izabere ili mirnu predaju ključeva srpskih gradova ili borbu na polju Kosovo. Knez Lazar je upao u ljudsku i državničku dilemu. Morao je da donese odluku o sudbini svog naroda i svoje zemlje, a ona nije bila nimalo laka. Da li poći u bitku za koju se zna da je unapred izgubljena ili je izbeći i spasiti živote ljudi? Šta izabrati, život u ropstvu ili smrt na bojnom polju? Dok je čitao Muratovo pismo knez je plakao i to nam govori o njemu kao osećajnom, običnom čoveku, ali njegove ljutite reči izrečene u kletvi govore o njemu kao o jakom i odlučnom državniku.

​Kneževa kletva predstavlja odgovor na njegovu dilemu i jasno ukazuje na njegov izbor. Spreman je da svoju vojsku predvodi u borbi za čast i da pogine u toj borbi, ali nije bio siguran da li su njegovi velikaši i vitezovi spremni na isto. Zbog te nesigurnosti poverovao je lažima Vuka Brankovića i posumnjao u odanost svog najboljeg i najvećeg viteza, Miloša Obilića. Lazar je cenio Miloševo junaštvo i pređašnju odanost, pa mu nije pretio kaznom, već mu je blagim rečima prekora iskazao svoju sumnju. To što je poverovao u Vukove reči i posumnjao u Miloševu odanost govori nam da je on verovao ljudima koji su mu bili bliski i važni. Naročito mu je bila važna njegova žena Milica. Bio je pun razumevanja i ljubavi prema svojoj ženi, a to se najbolje vidi u njegovoj velikodušnoj ponudi da izdvoji jednog njenog brata koji bi ostao kod kuće i ne bi krenuo sa njim u boj, pa bi ga tako spasio od sigurne smrti. Ovim potezom pokazao je ne samo čovekoljublje, već i prozorljivost, jer je skoro unapred bio siguran u sam ishod Kosovske bitke. Po svim osobinama koje su ga krasile, a na freskama je opisan i kao čovek velike fizičke lepote, knez Lazar je jedan od najvećih srpskih vladara, pun emocija, hrabar državnik, koji je dao svoj život za odbranu časti svoje zemlje i svog naroda.

Kletva cara Lazara

Ko je Srbin i srpskoga roda

i od srpske krvi i kolena,

a ne doš'o na boj na Kosovo

ne imao od roda poroda,

ni muškoga ni devojačkoga!

Od ruke mu ništa ne rodilo

rujno vino, ni pšenica bela

Rđom kapo dok mu je kolena!

​Posle Kosovske bitke telo kneza Lazara (1329-1389) sahranjeno je u manastiru Ravanici, a u seobi Srba pod patrijarhom Arsenijem Čarnojevićem krajem 17. veka preneto je u fruškogorski manastir Vrdnik. U Ravanicu su mošti vraćene 1989. godine, na 600. godišnjicu Kosovske bitke.

​Godine 1889. je povodom 500. godišnjice Kosovske bitke ustanovljen „Orden kneza Lazara“, koji su mogli da nose samo vladar i punoletni prestolonaslednik.

​​U prestonoj crkvi kneza Lazara u Kruševcu, Lazarici, od 2002. godine nalazi se sarkofag sa delovima moštiju Svetoga kneza Lazara. Otvoren je na velike praznike i prema rečima sveštenika nad njegovim moštima dešavaju se mnoga isceljenja bolesnih, o čemu postoje i pisani tragovi. Na Vidovdan, kao i na Dan gradske slave, sarkofag kroz grad Kruševac nose pripadnici Garnizona Vojske Srbije u Kruševcu, čime se šalje blagoslov narodu, a poštovanje srpskom velikomučeniku, koji je kanonizovan u svece ubrzo nakon junačke pogibije.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar