UČENIČKA KOMPANIJA „EVERGREEN“ SREDNJE ŠKOLE VARVARIN NA NACIONALNOM TAKMIČENJU

Nikola Petrović 19-04-2024

Na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija centralne Srbije, održanom nedavno u Kragujevcu, kompanija “EverGreen” Srednje škole Varvarin ponovila je prošlogodišnji uspeh i osvojila drugo mesto. Ova učenička kompanija, koju čine učenice ekonomskog smera, predstavila je proizvodnju začina odabranih od sastojaka čije aktivne materije jačaju moć organizma da se izbori sa teškim metalima, toksinima, pesticidima i mikroplastikom.

Učenica Srednje škole Varvarin Ivona Stefanović nam je rekla da njihova kompanija proizvodi začine za detoksikaciju i dodaje da im je, s obzirom da se ekipa u ovom sastavu prvi put predstavila na takmičenju, bilo veoma zanimljivo, ali i naporno, jer pri predstavljanju trebaju biti originalni i jedinstveni. Ona poručuje da im je cilj da se u što boljem svetlu predstave na predstojećem Nacionalnom takmičenju.

Ovaj originalni začin je osmišljen uz pomoć nutricionistkinje, a Milica Vićentijević ističe da, osim što daje lep ukus jelima, služi i za detoksikaciju organizma. Ona navodi da se začin učeničke kompanije “EverGreen” sastoji od dobro probranih biljaka koji pomažu jetri da izbaci teške metale i mikroplastiku iz organizma.

Sastojci začina su sikavica, korijander, celer, peršun, himalajska so, biber i domaća moravska suva paprika venčara, navodi učenica Srednje škole Varvarin Ivana Jevdosić i naglašava da ovaj začin mogu da koriste sve starosne grupe potencijalnih korisnika, osim beba i trudnica.

Velika pomoć i podrška varvarinskim srednjoškolcima na projektu i učeničkoj kompaniji “EverGreen” bili su i kuvari koji stoje iza poznatog jutjub kanala “Almazan Kitchen”, a koji im je bio velika inspiracija. Marta Marinković nam je rekla da su im odmah izašli u susret, mladi preduzetnici su im poslali svoj začin i u veoma brzom roku su zakazali zajedničku prezentaciju.

Sara Jovanović dodaje da je konkurencija njihovoj kompaniji trostruka, a radi se o proizvođačima začina, čajeva i suplemenata, a njihov zaključak je da ovaj začin ima veliki efekat u detoksikaciji. Ona je uputila zahvalnost i njihovom biznis mentoru Slavku Dukiću iz “Intesa Leasinga”, mentorki prof. Daliborki Đurđević i direktorki Srednje škole Varvarin prof. Zorici Damnjanović koja im je omogućila odlazak na takmičenje.

Veliki uspeh Srednje škole Varvarin, koji je ponovljen i ove godine, dokaz je da se ozbiljno radi sa učenicima i da se u kontinuitetu stvaraju dobri i uspešni budući preduzetnici. Kao i prošle i ove godine učenici će Varvarin predstavljati na Nacionalnom takmičenju učeničkih kompanija, među dvadeset najboljih kompanija iz cele Srbije, a pobednik ovog takmičenja predstavljaće našu zemlju na Evropskom na Siciliji.

Takmičenje realizuje organizacija “Dostignuća mladih” u Srbiji, uz finansijsku pomoć partnera, američke Agencije za međunarodni razvoj “USAID” i “NCR” Fondacije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete Republike Srbije.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar