SANJA LAKIĆ URUČILA BORAČKE LEGITIMACIJE HEROJIMA ODBRANE ZEMLJE TOKOM RATOVA NA PROSTORU BIVŠE JUGOSLAVIJE

N.Petrović 29-04-2024

Dvanaest boračkih legitimacija podeljeno je borcima koji su učestvovali u odbrani otadžbine tokom ratnih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije. Radi se o novih 12 legitimacija, određen broj je podeljen ranije, a prilikom svečanog uručenja borcima pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Sanja Lakić je poručila da je država želela da se i na ovaj način oduži ljudima koji su svoje živote stavili na braniku otadžbine.

- Na današnji dan, na celokupnoj teritoriji Republike Srbije imamo nešto više od 53.000 registrovanih boraca, ovde, u srcu Rasinskog okruga, u opštini Varvarin smo podelili 12 boračkih legitimacija i to je prvi korak zahvaljujući kom oni utvrđuju svoj status borca, a na osnovu koga će moći da ostvare sva ona prava koja proističu zakonom o borcima, ali će i u poslednjih nekoliko meseci moći da svoju boračku legitimaciju koriste kao neku vrstu kartice popusta u brojnim kompanijama širom Republike Srbije i iskreno se nadamo da će upravo ti popusti olakšati njihov svakodnevni život - istakla je Sanja Lakić.

Republika Srbija poslednjih par godina veliku pažnju pridaje herojima koji su se 1999. godine borili na Košarama i Paštriku, ali i svim braniocima otadžbine. Varvarin je pre par godina uveo praksu da se 23. septembra, za Dan opštine, dodeljuju Zahvalnice učesnicima otadžbinskih ratova, dok je lokalna samouprava uvek otvorena za saradnju sa boračkim organizacijama, naglasila je predsednica opštine dr Violeta Lutovac Đurđević.

- Danas smo imali priliku da svečano uručimo boračke legitimacije za borce koji su dali doprinos u borbi za očuvanje naše države i imali smo i priliku da sa njima porazgovaramo o tome šta je to što im predstavlja teškoće u svakodnevnom životu i na koji način Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, ali i lokalna samouprava mogu da izađu u susret i da im olakšaju život, a sve u znak poštovanja i zahvalnosti za doprinos koji su dali boreći se za našu državu - rekla je predsednica dr Violeta Lutovac Đurđević.

Borci ističu da se posle više od decenije ćutanja, pre desetak godina počelo govoriti o herojstvu ljudi koji su svoje živote ustupili otadžbini. Situacija je mnogo bolja nego ranije, ali uvek može bolje i više, kada su u pitanju beneficije koje zaslužuju.

- Briga o borcima, kao i ove boračke legitimacije, dosta će da znače, borci su bili zaboravljeni, sada je sve to krenulo i koliko god da im se pomogne i da se obrati pažnja na njih to će mnogo da znači. Konkurisaćemo kod države nekim projektima, da obezbedimo neke stipendije za decu palih boraca i boraca, da se borcima pomogne na sve načine koji su u našoj moći - rekao nam je potpredsednik Opštinske organizacije SUBNOR-a Milan Pavlović.

Boračke legitimacije koristiće borcima u svakodnevnom životu i omogućiti im određene pogodnosti koje je obezbedilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, poručeno je ovom prilikom.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar