GODIŠNJICA TRAGEDIJE U RIBNIKARU

03-05-2024

Danas se navršava godinu dana od tragičnog događaja koji je potresao celu Srbiju - masovnog ubistva u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar". Devetoro đaka i čuvar škole su izgubili svoje mlade živote, ostavljajući porodice i zajednicu u dubokoj tuzi.

Roditelji, rođaci, drugovi i građani okupili su se ispred škole da odaju poštu žrtvama paljenjem sveća i ostavljanjem cveća. Kiša koja pada od juče popodne nije sprečila ljude da se okupe i pokažu solidarnost sa porodicama stradalih.

Učenici Ribnikara i građani imaju priliku da upišu svoja sećanja i poruke u knjige sećanja, postavljene ispred ulaza u školu, kao deo procesa memorijalizacije. Poruke posvećene nastradalima već su počele da se pišu od ranog jutra.

Pred školom, na adresi Ulica Kralja Milutina 10, postavljena je prostorno-likovna instalacija sa motivima plavih ptica i crvenih olovaka, simbolično predstavljajući izgubljene mlade živote. Na vrhu instalacije su utisnuta imena nastradalih, kao večni spomen na njih.

Vlada Srbije je prethodno donela odluku o formiranju Radne grupe za uspostavljanje Memorijalnog centra, kao trajnog spomenika žrtvama ovog strašnog događaja. Memorijalni centar će biti posvećen ne samo sećanju na žrtve, već i istraživanju uzroka i posledica masovnih ubistava.

Obeležavanje godišnjice masovnog ubistva nije ograničeno samo na školu Ribnikar. U okviru programa "Buđenje", građani će se okupiti i na drugim lokacijama u Beogradu. Forum kod spomenika Desanki Maksimović na Tašmajdanu omogućiće građanima da razgovaraju sa predstavnicima Multidisciplinarnog tima o pitanjima koja se tiču uzroka i posledica masovnih ubistava. Građani će moći da ostave svoje predloge i razmišljanja u posebnim kutijama, što će biti važan materijal u procesu razvijanja ideja o budućem Memorijalnom centru.

Večeras je planiran scenski program, koji će obeležiti završetak dana posvećenog sećanju na žrtve masovnog ubistva u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar". Ovaj dan je pokazao snagu zajedništva i solidarnosti, dok se zajednica nastavlja nositi sa bolom i traumom koje je ovaj događaj izazvao.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar