I BICIKLISTI MORAJU BITI ODGOVORNI UČESNICI U SAOBRAĆAJU

Jelena Markovic 22-07-2021

Saobraćajne gužve su svakim danom sve veće, a ovo je jedan od razloga što se sve više ljudi odlučuje da im bicikl bude prevozno sredstvo. I dok su dobre strane ovakve odluke brojne, nadležne neretko brine bezbednost biciklista u saobraćaju. Jedan od ključnih problema bezbednosti biciklista u Srbiji je saobraćajna infrastruktura koja nije prilagođena ovoj kategoriji učesnika, ili to što se infrastruktura koja postoji ne koristi adekvatno.

Grad Kruševac pre pet godina krenuo je u proces formiranja i obeležavanja biciklističkih staza i danas na teritoriji grada imamo i biciklističke trake i biciklističke staze, u zavisnosti od toga šta je geometrija kolovoza dozvoljavala. Najpre su urađene biciklističke staze u Aerodromskoj ulici i do mosta na Zapadnoj moravi, a sada su one urađene i u samom centru grada.

- Ideja je da se te biciklističke staze spoje u jednu stazu dužine sedam kilometara, a polako idemo ka tom cilju. Veoma je važno napomenuti da, tamo gde postoje biciklističke staze, bicikli treba da se kreću njome, a ne kolovozom ili trotoarom. Jako je važno i ja koristim priliku da još jednom apelujem: nema prelaska preko pešačkog prelaza biciklom! Biciklisti moraju da siđu sa bicikla i da pešački prelaz pređu pešice. Naročito se ovo odnosi centar grada, jer sam tamo primetio da mnogo naših učesnika u saobraćaju direktno sa biciklističke staze skreće na na pešački prelaz. Ta nagla promena pravca može da bude veliko iznenađenje za vozača i da dovede do komplikovane situacije koju niko ne želi – kaže Dragan Blažić iz kruševačkog Saveta za bezbednost saobraćaja.

Kako Blažić navodi, bezbednost biciklista u saobraćaju ugrožavaju i vozači automobila koji svoja vozila parkiraju na biciklističkoj stazi, ili što je još opasnije voze i pretiču po njoj. To je, kako navodi, nasilnička vožnja.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar