MALINARI BRUSKOG KRAJA ZADOVOLJNI OVOGODIŠNJOM BERBOM

Marija Gmijović 23-07-2021

Na teritoriji opštine Brus, berba maline i dalje traje. Dok se u nižim predelima beru poslednji zreli plodovi u Blaževačkom kraju, Osrecima i Krivoj Reci berba je na početku i očekuje se da će trajati u narednih 25 do 30 dana. Na porodičnom gazdinstvu Tatića u Žiljcima pod malinom je oko 30 ari. U berbi smo zatekli dve generacije Tatića, zbog čega, prema njihovim rečima, nema razloga za angažovanjem eksterne radne snage. Zadovoljni su kvalitetom maline kao i otkupnom cenom od 400 dinara po kilogramu, ističe Predrag Tatić.

S obzirom na duži sušni period iza nas, za malinare ovog kraja blizina reke Graševke je od neprocenjivog je značaja.

Kao dugogodišnje poljoprivredne proizvođače, Vericu i Dobrivoja Tatića pitali smo da li se danas u Srbiji može živeti od maline.

-Kvalitet je dobar, možemo reći vrlo dobar.Svedoci smo da je godina krenula malo čudno za poljoprivredu. Padavine su bile neravnomerno raspoređene. Tako da uz primenu pune agrotehnike uz dosta rada, došli smo do ovog solidnog kvaliteta. Što se prinosa tiče, na grubo otprilike 130,140 kilograma po aru, obzirom na cenu od prošle godine, koja je bila u pola niža, sada je pristojna, međutim tu treba dodati rast cena na malo, robe široke potrošnje. Tako da kada se sve uzme u obzir i podvuče crta , zadovoljni smo – kaže Dobrivoje .

U telefonskom razgovoru sa vlasnikom hladnjače „Sweet home“ Dragišom Miljkovićem, saznajemo da je ovogodišnja rekordna cena maline rezultat slabijeg prinosa u Poljskoj i Čileu, kao vodećim svetskim izvoznicima maline. Sa druge strane Miljković ističe da tržišna cena crvenog zlata još uvek nije utvrđena. Inače u potkopaoničkom kraju najzastupljenija sorta maline je crni vilamet. Podsetimo, u toku je i berba kupine, a cena varira u zavisnosti od sorte – za otkup čačanke plaća se 120 dinara a cena za tornfri, triplkraun i lohnes je 140 dinara po kilogramu.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar