JUNAK MEDVED OTERAO LOPOVE

S.Savić 23-07-2021

Malinarima podno Željina i Kopaonika, gde je berba crvenog zlata u jeku, najviše pomaže, verovali ili ne, medved. Do sada dva puta viđen, ali dovoljno da lopova više nema. Kako kažu meštani, do sada im je to bio veliki problem, da sačuvaju maline od lopova, prvenstveno noću.

-Lopovi su uplašeni od medveda i ne pada im na pamet da u ovom delu Župe krenu u nečasne radnje jer se plaše od životinje, dok se komšije iz okolnih sela u opštini Raška, žale na nezvane goste koji noću kradu crveno zlato – istakao je malinar Dragomir Stefanović iz Jelakca za Nezavisne Narodne Novine Rasinskog okruga.

Medveda je, tokom maja meseca, prvi put video i zabeležio telefonskom kamerom lovac Siniša Ugrinić. Drugi put je viđen u ataru sela Jelakci, što je bilo sasavim dovoljno da neke zabrine, a neke obraduje. Pa su tako ovi drugi spremni čak i poslasticama da ga nagrade, jer kako kažu, čuva im crveno zlato čija je ovogodišnja cena od 440 dinara, dobra.

„Željinska ala“ iz milošte prozvan „meda“ u Župskom kraju postao je pravi junak o kome pričaju ovih dana i staro i mlado. A po svemu sudeći, ovogodišnja berba , će po prvi put proći bezbrižno za malinare, jer po onoj narodnoj „Mečki na rupu“ lopovi sigurno neće.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar