DANAS JE LETNJI ARANĐELOVDAN

26-07-2021

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas liturgijski obeležavaju Svetog arhangela Gavrila, slave ga kao blagovesnika koji je najavljivao sve značajne događaje u hrišćanstvu.

Sveti Aranđeo slavi se, po crkvenom kalendaru, 26. jula i 8. aprila, dan posle Blagovesti.

Praznik Sabora Svetog arhangela Gavrila nije obeležen crvenim slovom u kalendaru Srpske pravoslavne crkve, koja mu ipak daje veliki značaj i slavi ga kao Blagovesnika koji je učestvovao i najavljivao sve značajnije događaje vezane za nastajanje hrišćanstva.

U narodu je ovaj praznik poznat i kao letnji Aranđelovdan za koji se vezuju mnogobrojni običaji, prema kojima se onim koji poštuju veru tog dana zabranjen skoro svaki rad.

Na njegov praznik najčešće se mole žene koje žele da postanu majke, ali mu se i svi drugi verni obraćaju za pomoć, rečima “O veliki Arhangele Gavrile! Sačuvaj me od svih nevolja i svih bolesti, sada i uvek i u vekove vekova. Amin.”

Ovo je i praznik novog početka, pa je dobro nešto započeti, bez obzira na to da li je u pitanju neki odnos ili poslovni poduhvat.

Današnji praznik ustanovljen je na Svetoj Gori u devetom veku povodom javljanja arhangela Gavrila u keliji kod Kareje, gde je prstom na kamenu ispisao pesmu Bogorodici.

Ovaj arhangel saopštio je proroku Mojsiju kako je stvoren svet, što je on zapisao u knjizi Postanja, proroku Danilu tajne o budućim carstvima i dolasku Spasitelja, Svetoj Ani da će roditi blagoslovenu devu Mariju, prvosvešteniku Zahariju da će mu se roditi sin Jovan Preteča.

Svetoj Devi u Nazaretu blagovestio je začeće i rađanje sina Božjeg.

Javio se i pravednom Josifu i pastirima kod Vitlejema, Isusu u Getsimanskom vrtu, ženama mironosicama.

Najveća i najradosnija vest u hrišćanstvu koju je javio Blagovesnik je vest o vaskrsenju Hristovom.

Freska arhangela Gavrila u srednjovekovnom manastiru Mileševa poznata kao Beli anđeo jedna je od najlepših i najbolje očuvanih i proglašena je za sliku prošlog milenijuma.

Fotografija je preuzeta sa interneta.
Ukupno komentara 0

Ostavite komentar