LEKARI UPOZORAVAJU: ČUVAJTE SE SUNČANICE

Marija Mitic 27-07-2021

Veoma toplo vreme zadržaće se do kraja jula, sa dnevnim temperaturama i do 40 stepeni. Lekari upozoravaju da visoke temperature predstavljaju pretnju i mogu da izazovu tegobe i kod zdravih ljudi, te apeluju na građane da postupaju odgovorno dok traje tropski talas.

- Sunčanica je akutno oštećenje mozga i stanje koje nastaje nakon prekomernog izlaganja tela, a posebno glave sunčevim zracima. Glavni simptomi su glavobolja, pospanost i vrtoglavica, a može dovesti i do poremećaja svesti, te je jako bitno da znamo kako da reagujemo u takvim situacijama. Ono što prvo treba uraditi je skloniti osobu sa sunca, rashlađivanje potiljka i glave vodom kao i konzumiranje hladnih napitaka – ističe dr Valentina Milošević, specijalista opšte medicine u Domu zdravlja Kruševac.

Na visoke temperature posebno su osetljive starije osobe i deca.

- Na dejstvo sunčevih zraka osetljivije su starije osobe, deca, osobe koje su imale neku tešku bolest, osobe koje piju lekove poput dijuretika i analgetika, sedativa i oni zaista treba da izbegavaju da u periodu od 11 do 16 časova budu na suncu - dodaje dr Milošević.

Lekari kažu neophodna je prevencija. Izbegavati izlazak na otvoreno u najtoplijem delu dana, dobro zaštiti glavu šesirima ili kačketima i nositi odeću svetlijih boja. Zbog visokih temperatura organizam gubi vodu pa je važno u vrelim letnjim danima uzimati što više tečnosti. Ishrana takođe mora biti uravnotežena i bogata vitaminima i mineralima.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar