POČEO „PADEŠKI KLADENAC“

J.M. 03-09-2021

Devetoro likovnih umetnika, okupljenih na likovnoj koloniji u porti crkve Presvete Bogorodice otvorilo je 35. po redu sabor “Padeški kladenac”.

- Na koloniji je 9 učesnika, a na samom saboru biće preko 160 takmičara koji će se nadmetati u kulinarstvu, folkloru i drugim disciplinama, a biće ih iz Rasinskog i okolnih okruga – kaže Dragoslav Milanović, potpredsednik MZ Padež i dodaje da je u dva saborska dana pripremljen bogat program.

Likovna kolonija u okviru „Padeškog kladenca“ organizovana je po 23. put, a okupila je uglavnom umetnike koji gravitiraju u okolini ovog kraja.

- Teme su slobodne, biće tu i pejzaža i mrtve prirode, uglavnom inspirisani su ovim podnebljem. Svaki umetnik ima svoju priču, a glavno je da smo tu i da se družimo – navodi umetnički direktor kolonije Sanja Luković.

Sama manifestacija organizovana je tako da se tokom prvog dana likovna kolonija održi u prelepom ambijentu porte crkve Presvete Bogorodice, dok se drugi deo festivala seli u amfiteatar „Padeškog kladenca“.

- U večernjim časovima, nakon kolonije, predviđen je kulturno umetnički program u kome će nastupiti KUD „Polet“ iz Padeža i KUD „Boško Jugović“ iz Bošnjana. Drugog dana manifestacije od 9 sati u amfiteatru Sabora počinje „Padeški kotlić“, sat vremena kasnije biće otvorena izložba starinskih narodnih jela, a potom i izložba radova nastalih na ovoj koloniji. Za 13.45 zakazan je defile učesnika programa, a smotra izvornih grupa u 14 časova – kaže Čedomir Milosavljević, koordinator organizacione jedinice Kulturno prosvetne zajednice.

Inače, organizator manifestacije je Kulturni centar Kruševac, Mesna zajednica Padež, KUD „Polet“ iz Padeža i Crkvena opština Padež. Pokrovitelj je, kao i ranijih godina, Grad Kruševac.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar