NEDELJA BORBE PROTIV TUBERKOLOZE I DRUGIH PLUĆNIH BOLESTI

Anđela Punoševac 14-09-2021

Treća nedelja septembra (14-21.), prema Međunarodnom kalendaru zdravlja, posvećena je borbi protiv tuberkuloze i drugih plućnih bolesti. Cilj obeležavanja jeste da se skrene pažnja javnosti na činjenicu, da tuberkuloza još uvek predstavlja ozbiljan zdravstveni problem u većem delu sveta, kao i da prevencija i pravovremeno lečenje imaju veliki značaj u njenoj kontroli.

Tuberkuloza je zarazna bakterijska bolest, uzrokovana bacilom, koja najčešće napada pluća. Samo mali procenat zaraženih se razboli, a rizik je veći kod osoba sa oslabljenim imunim sistemom, tako da kod osoba koje žive sa HIV-om, postoji 20-30 puta veća šansa da se razvije aktivna tuberkuloza i kod njih je ona vodeći uzrok smrti. Simptomi aktivne tuberkuloze su: kašalj, bol u grudima, slabost, gubitak telesne težine, povišena temperatura i noćno znojenje.

Zdravlje pluća umnogome zavisi od vazduha koji udišemo. U uslovima povećanog zagađenja, povećava se rizik od obolevanja od različitih bolesti respiratornog trakta. Zbog toga se preporučije boravak u prirodi, bavljenje sportom i fizičkim aktivnostima.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar