ČARAPANSKI DANI, TAKMIČENJE U RUKOTVORINAMA

16-09-2021

Manifestacija „Čarapanski dani“ okupila je etno udruženja i predstavnike radionica starih zanata iz Rasinskog okruga, na Trgu glumaca. Pored velikog izbora, grnčarstva, pletenja, veza, najveću pažnju je privukla izložba čarapa, a kasnije i revija.

Za najlepše ištrikanu čarapu, desnu, prvu nagradu je dobio Rade Nikolić iz KUD „Bela rada „ iz Meševa.

-Nisam sam štrikao čarapu – kroz osmeh priča pobednik – pomažu žene iz kulturno- umetničkog društva. Svi smo jedinstveni , trudimo se da očuvamo našu tradiciju i održimo narodne rukotvorine. Pored zahvalnice smo dobili i novčani vaučer koji ćemo iskoristiti da kupimo nešto za naš KUD.

Na manifesticaiji su učestvovali i učenici osnovih škola koji su čarape ilustrovali, a uveče je pored nastupa Kulturno –umetničkih društava održan koncert narodne muzike.

-Cilj nam je da predstаvimo naš Čarapanski duh, jer on mnogo govori o nama. Pre svega o našem smislu za humor, o izvornom narodnom stvaralaštvu , zatim i o gostoprimstvu nas Čarapana, posebnosti,a svakako i o autentičnosti iz seoskih sredina – istakla je Violeta Kaplarević, direktorka Kulturnog centra Kruševac koji je i organizator ove manifestacije.

Po uručenju nagrada i zahvalnica, učesnici su zaigrali Moravac i to u vunenim, veženim čarapama, baš kako priliči veseljacima. Iako niko sa sigurnošću ne može reći kada i kako su Kruševljani postali „Čarapani“, najrasprostranjenija su dva tumačenja.

Prema prvom, drugo ime Kruševljana potiče iz doba Prvog srpskog ustanka kada su ovdašnji ustanici izuli svoje opanke i nečujno u čarapama pošli na Turke, a drugo se vezuje za običaj muškaraca ovog kraja da nose lepe, duge vežene čarape.

U svakom slučaju bez čarapa ne možemo, a Čarapani svoj vedar i veseli duh svuda sa radošću šire.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar