STAMBENA IZGRADNJA I PRVI LIFTOVI U KRUŠEVCU 1959.GODINE

Anđela Punoševac 20-09-2021

U listu ,,Pobeda" koji se na prodajnim mestima pojavio 29. maja 1959. godine, svoje mesto pronašao je tekst o izgradnji novih višespratnih stanbenih zgrada i prvih iftova u Kruševcu.

Te 1959. godine, u intenzivniji izgradnji našeg grada, bilo je planirano da se sagradi 159 konfornih stanova, koji su se gradili u višespratnicama u centru grada. Pored toga, na periferiji tadašnje varoši, gradilo se još 20 prizemnih zgrada sa po 2 sprata, korišćenjem materijala od srušenih zgrada u centru. Iste godine počelo se sa izgradnjom još 150 novih stanova, koje su prve u našem gradu imale liftove, a završetak tih radova očekivao se 1960. godine.

U tekstu se dalje kaže, da se Kruševac nakon oslobođena borio sa ,,akutnom" stabenom situacijom. Stanbeni prostor po jednom stanovniku ovde je bio 6,3 metara kvadratnih, što je bilo mnogo manje od Beograda, gde je taj broj iznosio 10,6 m2.

U to vreme, Kruševac je izrastao u industriski grad, pa se priliv stanovništva sa sela povećao, tako da je predratni broj stanovnika duplo porastao. Takva situacija pritisla je Narodni odbor Opštine, koji je bio priomoran da preduzme određene mere, u cilju ublažavanja ovog problema. Problem je rešen podizanjem prizemnih zgrada na periferiji.

Narodni odbor Opštine bio je rastrzan između potrebe i mogućnosti, jer je teška situscija nalagala da se mnogo brže, a istovremeno i jeftinije gradi.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar