NAJLEPŠI OSEĆAJ KADA NEKOG VRATITE U ŽIVOT

S.Savić 28-11-2021

Kada je sve krenulo, kako ste se osećali tada?

-Deo sam tima ambulante za respiratorne infekcije od njenog samog otvaranja. Za mene je rad u kovid ambulanti predstavljao jedan veliki izazov, gde mogu iskazati svo svoje znanje i iskustvo stečeno do tada, a i dosta novog naučiti.

Nisam bila uplašena, već sasvim zbunjena, jer se o virusu tada nije znalo mnogo, znali smo put prenošenja i deo kliničke slike, ali da će vremenom biti toliko progresija u kliničkim slikama niko nije mogao da pretpostavi – kaže za Pobedu, Teodora Veljković, medicinska sestra – tehničar.

Šta je to o čemu se najviše pričalo sa kolgama? Da li ste bili jedni drugima podrška?

-Naravno, najviše se pričalo o virusu, o iskustvima stečenim za vreme rada u kovid ambulanti, a i kako unaprediti rad, najpre nas medicinskih sestara, kako bi pacijentima ukazali što bolju pomoć, za što kraće vreme i na najkvalitetniji način.

I uspeli smo u tome, ali samo zato što smo od samog početka, kao i sada, jedan tim koji je vremenom bio sve brojniji, ali uvek uigran i spreman za novu borbu i izazove.

Koliko je ljudi tada bilo u Vašem timu i kako ste se snašli u tom prvom trenutku kada se još uvek ništa nije znalo o samom virusu?

-U samom početku nije nas bilo mnogo, bilo je svega 4-5 timova. Tada, naravno, nismo znali po kom protokolu lečenja i dijagnostike će se raditi. Trudili smo se da pacijentima pružimo što bolje lečenje i dijagnostiku, što smo postigli prelaskom kovid ambulante u ambulantu 14.oktobar, gde su naši pacijenti dobili kompletnu radiološku i laboratorijsku dijagnostiku. Samim tim naš rad se dosta unapredio i sve je bilo dosta funkcionalnije.

Koliko se radilo i pod kojim uslovima?

-Od marta do maja 2020.godine radilo se 24h. Imali smo 3 smene i dosta više timova. Kasnije se radno vreme skratilo, ali timovi su bili sve brojniji i uigraniji. Svakim danom imali smo sve veći broj pacijenata, ali nam to nije predstavljalo opterećenje, naprotiv, što ih je više bilo mi smo bili sve više organizovaniji i na svaki izazov davali svoj maksimum.

Zahvaljujući direktorki Doma zdravlja, glavnim sestrama, ali najviše našoj odgovornoj sestri kovid ambulante Tamari Đorđević, uvek smo radili u njaboljim mogućim uslovima. Imali smo dovoljno zaštitne opreme, maski, rukavica, skafandera, vizira, dezinfekcionih sredstava. Svega je bilo više nego dosta, a mogli smo uvek da se obratimo za sve što nam treba.

Koliko su porodice trpele i koliko još trpe?

-U to vreme kada sam krenula da radim u covid ambulanti moj sin je imao nepune 3 godine. Trebalo je dosta odricanja, ali imala sam veliku podršku svoje porodice. Bili su svesni svih zadataka i odgovornosti koje moj humani poziv nosi sa sobom. Njihova podrška predstavlja mi veliki alibi za dalji rad i usavršavanje.

Šta Vam je najupečatljivije ostalo u sećanju?

-Zauvek će mi ostati u sećanju svi lepi trenuci provedeni sa mojim kolegama, naše šale, proslave, praznici koje smo proveli zajedno radeći u ambulanti, sve su to nezaboravni trenutci vredni pamćenja.

Ali, ipak, najlepše sećanje i najlepši osećaj je taj kada nekog vratite u život, a takvih situacija je bilo dosta za vreme ove pandemije. Svaka uspela reanimacija dala mi je dodatnu energiju, snagu i volju da budem što odgovornija i posvećenija svom pozivu.

Premda ste svi puno radili i još uvek to činite, kako izdržavate, s obzirom da dugo traje?

-Naša odgovornost, znanje i požrtvovanost, kao i organizovanost, daje nam snagu da ne posustanemo, da budemo što bolji u realizaciji naših zadataka.

Vremenom smo postali zreliji i iskusniji, tako da nas ništa ne može iznenaditi.

Iz talasa u talas povećavali smo svoje maksimume da bi svakom izazovu i zadatku pristupili odgovorno i rešili ga u što kraćem vremenskom roku.

Za kraj razgovora koja je poruka čiaocima?

-Stručni, savestni i vredni lekari covid ambulate i mi medicinske sestre - tehničari, kao jedan uigran i požrtvovan tim, stojimo na usluzi svim pacijentima kako bismo im pružili adekvatnu medicinsku pomoć.

Savet pacijentima je da veruju svom izabranom lekaru, nama kao Kovid osoblju, da se bez panike i unošenja straha i negativne energije pridržavaju ordinirane terapije od strane lekara, poštuju vreme zakazanih kontrola, ukoliko dođe do naglog pogoršanja da se obrate nama kao stručnom timu kako bi sve prošlo bez posledica ili ako ih bude bilo da budu u što lakšem obliku.

Projekat „Heroji našeg doba“ je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar