ZORAN TOMIĆ, NARODNI POSLANIK: REFERENDUM - BUDUĆNOST NAŠIH POTOMAKA

14-01-2022

Od početka višestranačja u Srbiji imali smo do sad ukupno šest referenduma. Od tih šest njih tri su bila uspešna, među kojima poslednji je bio 2006. godine o Ustavu Republike Srbije. Taj referendum pored toga što je trajao dva dana ostao je poznat i po tome što je na njega izašao i patrijarh Pavle, a glasanje je trajalo dva dana. Uskoro nas očekuje još jedan referendum, sedmi po redu, koji je ponovo vezan za Ustav. Reč je o ukupno 30 amandmana koji su podneti i predloženi da se izaberu kako bi se podigao stepen nezavisnosti sudstva, konkretnije rada sudova i tužilaštva. Promene su predložene pre svega da se poboljša rad sudstva, jer podizanjem stepena nezavisnosti stvaraju se uslovi da ova grana vlasti bude još efikasnija od čega će koristi imati i građani, ali i ekonomija. Sa druge strane, ovo je i obaveza koja je preuzeta od trenutka kad smo postali zemlja kandidat za članstvo u EU. Nakon sramne reforme sprovedene 2009. godine jedna od tačaka spoticanja bilo je pravosuđe za koje znamo da je kreirano da služi bivšem tajkunskom režimu u političke svrhe. To je bio period kada su žuti tajkuni u svojim prostorijama određivali podobne i nepodobne sudije i tužioce. Oni koji su bili poslušni dobijali bi podršku i bili na spisku za ostanak, a drugi nepodobni i neposlušni na spisak za otkaz. Do te mere je bahatost išla da su spiskove podobnih potpisivali i pečatirali opštinski odbori DS i lokalne samouprave i takva dokumenta dostavljana dalje na usvajanje. Tad je 1000 sudija i tužilaca u roku od dva dana ostalo bez posla. Kako kažu tadašnji akteri oni koji su izabrani nisu znali zašto, a oni koji su razrešeni nisu znali razlog. Epilog ove reforme jeste naknada plata sudijama i tužiocima koji su bez ikakvih osnova razrešeni svog položaja i trošak države od 60 miliona evra da se isplate zarade koje su potraživali. Načinjena je ogromna šteta u radu našeg sudstva i tužilaštva, šteta koju smo se trudili maksimalno da saniramo i da u datim okvirima unapredimo njihov rad. Ono što je ostalo od te sramne reforme jeste i probni period rada sudija koji se prvi put biraju na tri godine što je kritikovano od strane svih. Katastrofalne promene koje su načinjene tom sramon reformom sudstva od strane žutih tajkuna bio je dovoljan razlog da se radi na reformi pravosuđa, a danas smo stigli do toga.

Ovim amandmanima deo oko preambule Ustava oko Kosova i Metohije se ne menja i nikako ovim izmenama se ne stvaraju uslovi da menjamo mi ili bilo ko da bude izabran od građana da vodi Srbiju. Ovo moram da napomenem, jer prve stvari koje je tajkunska opozicija iznosila kad se krenulo u proceduru izrade ovih amandmana jeste da se sprema teren za priznanje lažne države Kosovo. Razmislite dobro ko bi ovde priznao tu lažnu državu...jedino oni koji su dok su vladali Srbijom pravili prostor da se takva lažna država međunarodno prizna. Oni najbolje znaju šta su radili na tom planu i na šta su sve bili spremni, pa bi sad na ovaj način da te tragovi izbrišu i svoju odgovornost prebace na druge. Ne samo da deo oko preambule, već i druge teorije zavere koje u nedostatku političkog programa, ideja i vizije plasiraju žuti tajkuni iz bivšeg režima, poput kopanja litijuma, stranog uticaja, rasparčavanja zemlje, pa i podizanja ovlašćenja predsednika države...neće se dogoditi, jer se izmene striktno odnose na pravosuđe i njegov rad.

Kod izmena koje su predložene struka je pre svih dala saglasnost, tj. predstavnici sudija, tužilaca, osnovnih, viših sudova, ali i Venecijanska komisija. Pre nego su se izmene i pojavile pred građanima na predstojećem referendumu održan je veliki broj javnih slušanja i rasprava ne samo u Beogradu, već Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu. Na svim tim raspravama uredno su pozvani predstavnici strukovnih udruženja, sudije, tužioci, predsednici sudova, profesori sa Univerziteta u Srbiji, ali i vanparlamentarne političke stranke. Za razliku od žutih tajkuna koji su slušanja radili u svojim partijskim kancelarijama mi smo hteli da čujemo mišljenje javnosti i da se u predlog ubaci sve što je dobro za građane i Srbiju, da se oko rešenja postigne konsenzus. Danas ti isti politikanti koji su dobili pozive za javne rasprave, od kojih se većina nije udostojila ni odgovor da pošalje na poziv, govore kako promene nisu dobre, kako su protivne interesu građana. Gde li su bili, pitam se, u vreme javnih rasprava kada su isti ti predstavnici struke i građana iznosili svoje stavove, kad su imali priliku da kažu svoje viđenje i da daju sugestije. Bili su u kancelarijama, kafićima, inostranstvu...kako ko. Neko pio kaficu, drugi tvitovali, a treći proveravali stanje na tajnim računima. Bilo ih je briga za građane, kao što ih je i sad briga. Važno je bilo da svoje interese zadovolje. To i danas čine porukama koje šalju i svojim neznanjem o promenama o kojima se odluka donosi.

Izmene se odnose na način biranja sudija i tužilaca, izbor članova Visokog saveta sudstva (VSS), Visokog saveta tužilaštva (VST), izbor javnih tužilaca, javnog tužioca koji upravlja javnim tužilaštvom kao i Vrhovnog javnog tužioca. Dosadašnja praksa kao što znamo bila je da VSS dostavi spisak kandidata koji se prvi put biraju na poziciju sudije i da njih bira skupština. To znači da su poslanici mogli da ospore izbor nekog od kandidata, što neki smatraju da je uticaj politike. O tome koliki je uticaj politike može se diskutovati, ali drugom prilikom. Sa navedenim izmenama sudije bira VSS na predlog posebne komisije koja predlaže imena kandidata. Ono što je bitno jeste da nema više probnog perioda od tri godine, već jednom izabran sudija ostaje do navršetka radnog veka, osim u slučaju propisanim Ustavom kad može ranije da se završi mandat sudije. Svakako da ovaj način izbora sudija je mnogo bolji nego onaj iz 2009. u kancelarijama tajkunskog žutog režima. Skupština po pitanju sudija bira 5 od 11 kandidata VSS iz redova dostojnih pravnika koje predlaže nadležni Odbor skupštine. Oni se biraju 2/3 većinom glasova što znači da mora da se postigne koncenzus političkih partija u skupštini.

Kod VST takođe bira se 4 od 11 članova ovog veća, i to od istaknutih pravnika. Pored njih VST čine 5 javnih tužilaca koje biraju svi javni tužioci, vrhovni javni tužilac i ministar nadležan za pravosuđe. Navedena 4 člana koje bira skupština biraju se 2/3 većinom poslanika, za šta je ponovo potreban koncenzus i to je dokaz da tu nema političkog uticaja. Ono što je bitno reći jeste da Vrhovnog javnog tužioca bira skupština i to 3/5 većinom poslanika, što govori koliko je potrebno da se napravi koncenzus stranaka da bi se ova ličnost izabrala. To je garant da nema političkog uticaja i da će se birati lica koja će biti u službi građana u pravom smislu te reči. Ostale pozicije u tužilaštvu kao što je javni tužilac koji upravlja radom tužilaštva bira VST na šest godina, kao i ostale javne tužioce koji će obavljati posao dosadašnjih zamenika javnog tužioca.

Na kraju u poslednjem amandmanu predviđena izmena jeste oko izbora sudija Ustavnog suda gde 5 članova imenuje predsednik Republike, 5 opšta sednica Vrhovnog suda i 5 sudija bira Narodna skupština. Takođe je predviđena procedura biranja kandidata tako da Narodna skupština bira pet sudija Ustavnog suda između deset kandidata koje predloži predsednik Republike, predsednik Republike imenuje pet sudija Ustavnog suda između deset kandidata koje predloži Narodna skupština, a opšta sednica Vrhovnog suda imenuje pet sudija između deset kandidata koje na zajedničkoj sednici predlože Visoki savet sudstva i Visoki savet tužilaca.

Bez obzira na kampanju koju bivši tajkunski režim vodi protiv ovih promena tvrdeći da je referendum za ili protiv Vučića, koristim priliku da pozovem sve građane da izađu na referendum i iskažu svoje mišljenje o navedenim izmenama. Ovim izmenama omogućiće se da sudstvo podignemo na najviši nivo nezavisnosti, koji znamo da smeta bivšem žutom režimu koji je sudije birao u svojim odborima, ali je i važan korak na našem daljem putu ka EU. Pre svega izađite i odlučite zbog sebe i svojih, jer svaka odluka koju ćemo donositi u budućnosti može značajno uticati na budućnost naših potomaka. Ja ću izaći i glasati ZA promene Ustava u domenu pravosuđa. Pozivam da i vi to učinite.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar