DANAS JE PETAK 13.

13-05-2022

Poreklo verovanja u nesreću povezanu sa ovim danom do danas nije precizno razjašnjeno. Cela situacija verovatno potiče još iz biblijskih vremena, jer je 13. gost na Poslednjoj večeri izdao Isusa koji je kasnije, razapet u petak. Takođe, navodno su Adam i Eva upravo u petak ubrali jabuku koja ih je zauvek isterala iz raja.

Slično verovanje postoji i u nordijskoj mitologiji, jer je na jednu zabavu upao 13. gost, opaki Loki koji je organizovao ubistvo boga veselja Baldera, nakon čega je Zemljom zavladala tama.

Još istorijskih događaja se vezuju za ovaj “baksuzni dan” – tada je, prema legendi, počeo Veliki potop, obustavljena je izgradnja Vavilonske kule, a i Kain je, navodno, baš jednog petka 13. ubio Avelja.

U zabeleženoj istoriji, 13. oktobra 1307. godine, francuski kralj Filip IV i papa počeli su konačni odračun sa templarima. Oni su istovremeno uhapšeni, mučeni zbog jeresi i na kraju pogubljeni, a red je uskoro prestao da postoji.

Za petak 13. i numerolozi imaju objašnjenje. Naime, broju 13 smeta pozicija koju ima iza broja 12, kažu numerolozi koji dvanaesticu smatraju kompletnim brojem, jer je u godini 12 meseci, u zodijaku 12 znakova, na Olimpu 12 bogova, Herakle je odradio 12 zadataka, Izrael je imao 12 plemena, Isus 12 apostola, 12 dana nakon Božića došla su Sveta tri kralja, a u paketu je 12 jaja.

Međutim nauka ima nešto drugačije gledanje. Strah od petka 13. možda nije racionalan, ali je i te kako realan. U pitanju je jedan od najpopularnijih fobija i ima stručni naziv paraskavedekatriafobije ili frigatriskaidekafobija. Sama triskaidekafobija strah je od broja 13.

Kada smo već kod ovog zanimljivog dana, evo nekih zanimljivosti.

Veliki broj bolnica nema sobu sa brojem 13, neki neboderi ni taj sprat, a ni aerodromi nisu imuni pa ponekad izostave Izlaz broj 13.

Američki predsednik Frenklin Delano Ruzvelt nije putovao 13. u mesecu, niti je ikad ugostio trinaestoro ljudi za stolom.

Napoleon i američki predsednik Herbert Huver takođe su imali nenormalan strah od trinaestice, bili su triskaidekafobi.

Mark Tven jednom je bio predviđen kao 13. gost na nekoj zabavi i prijatelj mu je rekao da ne ide.

Prema gregorijanskom kalendaru najveća je verovatnoća da će 13. u mesecu pasti baš u petak nego bilo kog drugog dana u sedmici. Ustvari, u bilo kom periodu od 400 godina, 13. pada u ponedeljak 685 puta, utorak 685 puta, sredu 687, četvrtak 684, petak 688, subotu 684 i nedelju 687 puta.

U Španiji i Grčkoj smatraju da je utorak 13. nesrećan dan.

Broj 13 smatra se nesrećnim još od drevnih vremena, dok se petak vidi kao zlokoban od 14. veka. Ipak, petak 13. se nikada nije smatrao naročito zlokobnim pre sredine 19. veka.

Četiri od 12 filmova “Petak 13” bila su prikazana baš na petak 13.

Uvek ima najmanje jedan, a najviše tri petka 13. svake godine.
Ukupno komentara 0

Ostavite komentar