U ALEKSANDROVCU POČEO TRADICIONALNI POZORIŠNI FESTIVAL

21-06-2022

Poznata beogradska glumica, Isidora Minić, sinoć je u aleksandrovačkom Domu kulture otvorila pozorišni festival, sedmi po redu, koji se održava u čast zavičajnog pesnika Župe i istaknutog pozorišnog i književnog kritičara, Milosava Buce Mirkovića.

Obraćajući se prisutnima u prepunoj Sali gradskog Doma kulture, glumica Isidora istakla, da je organizacija ove manifestacije u sadašnjem vremenu veliki podvig, te da je ovo svečano veče posvećeno velikoj srpsko - jugoslovenskoj rediteljki i osnivaču Bitef festivala, Miri Trailović.

Ona je dodala da Aleksandrovac ima Jelenu Stajkovac koja izgara za pozorišnu umetnost i koja je najzaslužnija za organizaciju ovog festivala, tokom kojeg će ljubitelji pozorišne umetnosti puniti dušu.

Direktorka Festivala, glumica Jelena Stajkovac, naglasila je potrebu pozorišnog stvaralaštva utabanim stazama Mire Trailović, Mire i Bojana Stupice, Danila Stojkovića, Milene Dravić i ostalih velikih srpskih umetnika.

Pozdravljajući glumce i građane Župe, predsednik opštine dr Mirko Mihajlović nadahnuto je govorio o liku i delu Buce Mirkovića i izrazio očekivanja da će publika sedam dana uživati u odabranim pozorišnim predstavama.

Otvaranju ove tradicionalne manifestacije prethodio je defile učenika srednje škole koji su u znak pozorišne umetnosti prošetali centrom grada sa maskama , kao i otvaranje “Bucine kafane” kod fontane vina. Lep ambijent upotpunjavali su muzičari koji su pesmama koje je voleo čika Buca, razgalili dušu beogradskim glumcima i opštinskim čelnicima.

Inače, festival je počeo predstavom “Sveta Prada” Bitef teatra. Za danas je na program predstava “Upotreba čoveka” , koprodukcija Novog Tvrđava teatra – Budve Grad Teatra,East West centra iz Sarajeva i Ujvideki szinhaz iz Novog Sada.

U sredu je na repertoaru “Uspavanka za Aleksiju Rajčić”, beogradskog Narodnog pozorišta,dok će predstava Rolerkoster” Ateljea 212 biti prikazana u četvrtak.

Subota je predviđena za predstavu “Crna ovca” Kraljevačkog pozorišta. Poslednjeg dana festivala, u nedelju, biće svečana dodela nagrada “Zlatno zrno”.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar