SVEČANO OTVOREN AERODROM ROSULJE

S.Savić 26-06-2022

Aerodrom „Rosulje“, na oko šest kilometara od Kruševca,svečano je otvoren za sportski avio – saobraćaj. Ovaj aerodrom će za sada moći da koriste mali avioni, sportska i biznis avijacija, a s obzirom da je projektovan po najvišim svetskim standardima u planu je da kasnije bude i međunarodni aerodrom.

Svečanom otvaranju, ali i istorijskom trenutku za Rasinki okrug i Lazarev grad, prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je ovom prilikom prvo obišao izložbu letelica u hangaru, a potom prisustvovao i aero –mitingu. Predsednik Vučić je naveo da će ovaj aerodrom morati da se osposobi za međunarodni saobraćaj.

-To će dodatno doprineti, nakon izgradnje auto –puta i pruge daljem napretku Kruševca i daljem privlačenju stranih investitora, većim platama i penzijama -naveo je predsednik Vučić, kao i to da je država uložila 478 miliona dinara u aerodrom Rosulje i istakao da su to platili građani Srbije.

Predsednik Vučić je uveren da će aerodrom uticati i na razvoj turizma, s obzirom da je ovaj kraj poznat po Jastrepcu najšumovitojoj planini, Kopaoniku, Ribarskoj banji….

Nakon predsednikovog obraćanja počeo je aero – miting koji je izazvao pravo oduševljenje i radost brojnih Kruševljana koji su se okupili na aerodromu. Na vedrom nebu, zavijorile su se zastave Srbije i grada Kruševca. Učestvovale su civilne i vojne letelice, a okupljeni su uživali i u preletima Migova- 29.

Prvi piloti koji su sleteli su Goran Bošković iz Trstenika koji ima četiri hiljade sati u vazduhu, drugi je Zoran Španović iz Aero kluba „Mihajlo Živić“ iz Kruševca i treći Dušan Todorović iz Trstenika.

-Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam sleteo prvi na jedan od najlepših aerodroma u Srbiji, koji ima veliki značaj za razvoj vazduhplovstva. Ovakvi aerodromi su zapravo baza i osnova za razvoj pilota, svi piloti na velikim avionima , borbenim avionima, počinju ovako od malih aerodroma i malih aviona- rekao je za „Politiku“ prvi pilot koji je sleteo Goran Bošković.

Aerodrom Rosulje prostire se na površini od 40 hektara. Nalazi se na visoravni Jasikovica na 260 metara nadmorske visine, a lokacija je izabrana zbog povoljne ruže vetrova.

Nosi kodnu oznaku 2B, što znači da će moći da sleću avioni s rasponom krila do 24 metra, kao što su sportski i manji avioni poput pajpera, cesne, manjeg lir džeta, laste i sličnih letelica koje imaju do 10 sedišta.

Ono što je karakteristično je da ovde ima magle samo pet dana u godini i to u januaru.

Inače, nakon završetka svečanosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je prvi uzleteo sa aerodroma „Rosulje“ u Kruševcu.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar