MEĐUNARODNI DAN LJUDSKE SOLIDARNOSTI

20-12-2022

Danas se obeležava Međunarodni dan ljudske solidarnosti koji je ustanovila organizacija Ujedinjenih nacija 2006. godine. Solidarnost je navedena u Milenijumskoj deklaraciji kao jedan od najosnovnijih pojmova 21. veka kada su u pitanju međunarodne veze. U današnje vreme, kada sve više raste nejednakost u posedovanju resursa među državama i kada se svet globalizuje na svim nivoima, važnost solidarnosti veća je no ikada pre.

Upravo zbog toga, organizacija UN proglasila je 20. decembar kao dan ljudske solidarnosti kako bi promovisala kulturu solidarnosti i proširila duh deljenja vrednih resursa. Države koje imaju više blagodati i vrijednih dobara trebale bi, u duhu solidarnosti, dijeliti svoje blagodati s onim državama kojima manjka državnih, ekonomskih ili kojih drugih resursa.

Kako je navedeno na službenoj stranici Ujedinjenih nacija, koncept solidarnosti zapravo je nosilac ključne ideje UN-a od samog osnivanja organizacije 1945. godine, nakon Drugog svetskog rata. Zadatak UN-a od samog je početka bila promovisati mir, ljudska prava i razvoj na ekonomskom i socijalnom području. Temelj joj je premisa jednakosti i harmonije među svim državama, koja se izražava konceptom zajedničke sigurnosti. Taj koncept moguće je održati jedino oslanjajući se na solidarnost svih članova koji zajedno rade na održavanju međunarodnog mira.

U ovo božićno vreme darivanja, Međunarodni dan ljudske solidarnosti trebao bi nas podsetiti na one kojima je naša pomoć najpotrebnija.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar