„ZLATNA KACIGA“- VREMEŠNI FESTIVAL KOJI BRIŠE GRANICE

30-12-2022

Festival humora i satire „Zlatna kaciga“, međunarodni i jedan od najznačajnijih srpskih festivala u ovoj oblasti, ove godine održan je po trideseti put, a svoj kvalitet, „Zlatna kaciga“ je dokazala kontinuiranim trajanjem pune 3 decenije i učešćem brojnih humorista i karikaturista iz mnogih zemalja, navodi direktorka Kulturnog centra, Violeta Kaplarević.

Jedan od najznačajnijih programa KCK, Međunarodni festival humora i satire „Zlatna kaciga“ obeležio je svoj veliki jubilej – 30 godina postojanja. Koliko je učesnika okupio ove godine i u čemu se ogleda njegov značaj?

Jubilarni trideseti Festival „Zlatna kaciga“, obeležen je tradicionalnim celonedeljnim programima uoči 1. aprila, kada je održano završno veče Festivala sa svečanim dodelama nagrada najuspešnijim učesnicima. Inače, kao i uvek do sada Festival je i ovog puta okupio veliki broj učesnika iz Srbije i inostranstva, kao i veliki broj posetilaca željnih kulturnih sadržaja, ljubitelja humora i satire.Za trideseti jubilarni konkurs „Zlatna kaciga“ 225 autora iz 46 zemalja sveta poslalo je 453 karikature, 20 priča, 23 pesme i 715 aforizama. Pune tri decenije zahvaljujući međunarodnom Festivalu humora i satire, Kulturni centar Kruševac, imao je prilike da sarađuje i ugosti najznačajnija svetska i naša imena iz ove oblasti. Rezultat rada Zlatne kacige ogleda se kroz kontinuitet u realizaciji Festivala, 10.000 orginalnih karikatura i preko 20.000 radova u pisanoj formi, koji su najveća baština tridesetogodišnjeg rada. Ove godine Festival je zabeležio veliki broj gostiju, dobitnika nagrada, kao i posetu velikog broja posetilaca iz cele Srbije.

Važno je napomenuti i programe i radionice koje svake godine KCK organizuje u okviru ovog festivala. Koliko oni privlače pažnje i interesovanja?

Pored žiriranja prispelih radova iz celog sveta, najznačajnije aktivnosti Festivala „Zlatna kaciga“ su svakakako Master class radionice za mlade do 18 godina.

Master klas radionice karikature, stripa i pisane forme, koje se tradicionalno organizuju u okviru Međunarodnog festivala humora i satire „ZLATNA KACIGA“ za najbolje učesnike konkursa održane su krajem novembra. Više od 50 učesnika iz Lajkovca, Valjeva, Pančeva, Čačka i Kruševca, radilio je na temu Jubilej „Zlatna kaciga“ za karikaturu i strip za mlade do 18 godine, ove godine pripala je Viktoriji Gurkovoj iz Bugarske.

U duhu Festivala humora i satire na Master klas radionicama učesnici su imali priliku da steknu nova znanja o karikaturi i stripui da se upoznaju sa teorijskim znanjima iz oblasti komedije i satire, kroz pisanje poezije i proze sa komičnim i satiričnim sadržajem uz pomoć stručnih predavača. Druženje i kontakti među učesnicima i predavačima su od neprocenjivog značaja.

Predavači na ovogodišnjim radionicama bili su Jasmina Pavlović za pisanu formu i Nikola Dragaš za karikaturu i strip. Učešće mladih članova Likovnog studija „Maja Olić“ Kulturnog centra Kruševac, dodatno je oplemenilo radionicu.

Tri decenije našeg vremešnog Festivala, definitivno su od velikog broja aktivnosti iznedrile i upotpunile one najznačajnije i omiljene sadržaje naših sugrađana. Pored Master class-a, svakako treba pomenuti programe predstavljanja rada dobitnika nagrada za životno delo i Viteza od Čarapanije, izložbe karikatura i druženje sa najeminentnijim karikaturistima, kao i crtanje karikatura naših sugrađana uoči završne večeri, koji su definitivno su omiljeni i najposećeniji sadržaji ovog Festivala.

Ovaj festival u naš grad doveo je brojna poznata lica iz sveta humora i satire, karikature. Kakvi su njihovi utisci?

Imali smo čast i priliku da ugostimo najeminentnije umetnike iz sveta humora i satire, tako da beležimo susrete sa karikaturistima i umetnicima kako iz naše zemlje i okruženja, tako i iz celog sveta. Nagradu za životno delo, „Vitez od Čarapanije“, „Klasovo majstorsko pero“, nagradu „Rade Brka“ poneli su vrhunski umetnici, koji nisu krili oduševljenje organizacijom i kontinuitetom Festivala „Zlatna kaciga“, koji decenijama unazad važi za jedan od najmasovnijih svetskih okupljanja karikaturista, aforističara i satiričara.

„Zlatne kacige“ otišle su u ruke najpoznatijih svetskih karikaturista i satiričara iz Ukrajine, Italije, Poljske, Bugarske, Uzbekistana, Kipra, Rusije, Turske, Francuske, Srbije, Crne Gore, dok su nagrade za životno delo i zvanje „Vitez od Čarapanije“ otišle u ruke najeminentnijih umetnika i stvaralaca iz Srbije, poput Miodraga Petrovića Čkalje, Novaka Novaka, Radmile Savićević, Đuze Stojiljkovića, bate Paskaljevića, Rade Đuričin, Tanje Bošković, Milovana Vitezovića, Ljubiše Samardžića, Srđana Dragojevića, Milije Vukovića, Darka Bajića, Aleksandra Čotrića, Mire Banjac, Ljubivoja Ršumovića i mnogih drugih...

Ove godine dobitnik „Zlatne kacige“za karikaturu bio je Benjamin Aleali iz Irana, dok su drugo i treće mesto osvojili Muhamed Đerlek iz Novog Pazara i Damir Novak iz Hrvatske. Zlatnu kacigu za priču dobio je Dragiša Pavlović Rasinski, za pesmu Srboljub Takić, dok je za aforizam prva nagrada otišla u ruke Đokice Miljkovića.

Pored glavnih nagrada, Festival dodeljuje i Nagradu za životno delo koja je namenjena istaknutim stvaraocima rođenim u Kruševcu. Ovogodišnji dobitnik je prof.dr Zoran Avramović.

Priznanje Vitez od Čarapanije (počasni građanin Kruševca) ove godine bio je dr Slobodan Simić, tradicionalna Nagrada Rade Brka, za kratku pisanu formu sa specifičnim humorom moravskog podneblja, pripala je Marku Samardžiji, dok je „Klasovo majstorsko pero“, odlukom predhodnih dobitnika, dobio Jugoslav Vlahović.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar