ANASTASIJA PETROVIĆ IZ BRUSA POBEDNICA 64. TAKMIČENJA “NA IZVORU KRAJ KISELE VODE”

N.Petrović 31-01-2023

Proteklog vikenda u Orašju održana je tradicionalna, 64. po redu manifestacija “Na izvoru kraj kisele vode”, jedna od najstarijih manifestacija u Republici Srbiji koja je u ovom podjuhorskom selu prvi put organizovana 1958. godine.

U takmičarskom delu programa nastupilo je 12 pevača amatera, odlukom stručnog žirija prva nagrada pripala je Anastasiji Petrović iz Brusa, druga Nemanji Pavloviću iz Lazarevca, a treća Kristini Damnjanović iz Kruševca. Takmičenje je otvorio zamenik predsednice opštine Varvarin Dejan Milanović.

- Orašje, kao dokazani čuvar tradicije pesme narodne, ali i igre i folklora, proslavilo je 70 godina postojanja KUD-a prošle godine, a vidim da su tu i mlađi naraštaji tako da Orašani ne moraju da brinu za naredne godine. Nadam se da će ovi mladi da dožive da ovde gde danas piše 64, da piše i 100, a vama želim da uživate u pesmi našoj narodnoj - poručio je Milanović.

Anastasija Petrović je članica Kulturno – umetničkog udruženja “Kopaonička frula” iz Brusa i veoma emotivno je reagovala na osvojenu prvu nagradu u Orašju.

- Pevanjem se aktivno bavim oko devet godina i najviše volim da pevam etno i izvorne pesme. Učestvovala sam na raznim takmičenjima, ali nisam osvajala baš puno nagrada, ali planiram da se i ubuduće bavim pevanjem i da osvajam još nagrada - rekla nam je ovogodišnja pobednica, Anastasija Petrović.

U revijalnom delu programa nastupio je poznati harmonikaš, Milan Kuta Jovanović, a organizatori 64. takmičenja pevača amatera “Na izvoru kraj kisele vode” su Mesna zajednica Orašje, KUD “Vuk Karadžić” i Savet za kulturu opštine Varvarin.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar