NAGRADA „ VITEZ OD ČARAPANIJE“ OLGI ODANOVIĆ , ZA ŽIVOTNO DELO GORANU ĆELIČANINU

S.S. \ J.M. 16-03-2023

Nagrada za životno delo tradicionalnog Međunarodnog festivala „Zlatna kaciga“ pripala je čuvenom karikaturisti iz Varvarina Goranu Ćeličaninu , dok će nagradu „Vitez od Čarapanije – Ser Hardi“ poneti poznata srpska glumica Olga Odanović . Nagrade će dobitnicima biti uručene na finalnoj večeri, 1. aprila, na Međunarodni dan šale, u Kulturnom centru – Kruševac.

Savetu festivala kandidate je predložilo Umetničko veće. U obrazloženju odluke za dodelu nagrade za životno delo se, između ostalog, kaže da je Goran Ćeličanin za svoj rad nagrađivan u zemlji i inostranstvu sa više od 200 nagrada i priznanja. Radovi mu se nalaze u kolekcijama muzeja humora i satire i privatnim kolekcijama na svim kontinentima.. Član je UNS-a, ULUPUDS-a, Udruženja stripskih umetnika…. Rođen je u Kruševcu, živi u Varvarinu, a ove godine obeležava 45 godina umetničkog rada.

Priznanje „Vitez od Čarapnije Ser Hardi“ dodeljuje se vrhunskim umetnicima i stvaraocima iz oblasti humora i satire, koji su svojim delom uticali na razvoj festivala i postali osvedočeni prijatelji Kruševca. Ove godine je Savet festivala jednoglasno odlučio da to bude glumica Olga Odanović.

Međunarodni festival „Zlatna kaciga“ obeležava 31 godinu postojanja. Za to vreme trajanja nagradu za životno delo poneli su i Miodrag Petrović Čkalja, Radmila Savićević, Velimir Bata Živojinović, Tanja Bošković, Rada Đuričin… a počasni građani Kruševca, vitezi od Čarapanije su, između ostalih, i Aleksanadar Karakušević, Dobrica Erić, Milovan Vržina, Darko Bajić, Milorad Mandić Manda.

Pobednik na konkursu za karikatiru je Pavel Matuška iz Češke, a Zlatnu kacigu za pisanu formu dobija Saša Miletić iz Kruševca za aforizam : „ I radnicima kaplje. Ali, od znoja se ne živi“. Nagrada „Rade Brka“ za priču „ Život u neobičnom selu D“ pripala je autoru Đokici Miljkoviću iz Novog Sela.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar