NACIONALNI DAN BORBE PROTIV RAKA DOJKE

D.K. 20-03-2023

Danas se obeležava Nacionalni dan borbe protiv raka dojke, bolesti koja predstavlja najčešći maligni tumor kod žena u Srbiji.

Svaka osma žena u našoj zemlji oboli od kancera dojke, a broj novookrivenih slučajeva ove bolesti iznosi 4000 godišnje. Zbog toga je važna prevencija ovog oboljenja, te nadležni u zdravstvu upućuju apel ženama da odu na skrining preglede, kako bi se bolest otkrila na vreme, a samim tim i šanse za izlečenje bile veće.

Preventiva za rak dojke je pravilna ishrana, smanjena ili potpuno eliminisana upotreba pića i prestanak upotrebe duvana. Telesnu težinu treba održavati, jer je gojaznost jedan od faktora rizika za nastanak raka dojke. Obavezno upražnjavati umerenu fizičku aktivnost, obavljati smaopreglede dojki i odazvaiti se na pozive za preventivne preglede.

Pregeledi se mogu obaviti kod izabranog ginekologa, gde se obavlja ultrazvučni pregled dojki, a mamografski pregled radi se u zdravstvenim ustanovama koje imaju ovaj aparat.

Savremeni mamografi koriste manje doze zračenja, pregled traje oko 15-ak minuta, a toliko sigurno možete odvojiti vremena za svoje zdravlje, zdravlje Vaše porodice i cele društvene zajednice, poručuju lekari.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar