SVETSKI DAN ŠUMA 21. MART

D.K. 21-03-2023

Prvog dana proleća obeležava se i Svetski dan šuma. Ovaj datum je ustanovljen još 1971. godine, kada se obeležavao kao Dan šuma, i to na inicijativu Evropske poljoprivredne konfederacije, kako bi se ukazalo na značaj drveća i istakle brojne koristi šumske vegetacije. Svetski dan šuma 2012. godine usvojila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija u cilju jačanja svesti zajednice o značaju šuma.

Šume predstavljaju jedan od najsloženijih ekosistema na zemlji i dragoceni prirodni resurs od izuzetnog značaja za čoveka, ali i za ukupni biodiverzitet. Datum koji obeležava Svetski dan šuma je ujedno i početak proleća, simbola buđenja prirode i večitog obnavljanja života.

Šume imaju fundamentalni značaj u funkcionisanju metabolizma ekosistema, omogućavajući mu kruženje materije i proticanje energije, istakao je šef šumskog gazdinstva Rasina Zoran Živančević najavljući akciju pošumljavanja povodom Svetskog dana šuma.

- Povodom 21. marta u reonu Srdaljske reke posadićemo 4 stotine sadnica crvenog hrasta uz pomoć volontera i ljubitelja prirode, dodao je Živančević.

Šume imaju biološku funkciju vršenja razmene kiseonika i ugljen-dioksida, regulišu temperaturu vazduha, povećavaju vlažnost vazduha, apsorbuju prašinu i čađ. Istraživanja su dokazala da 1 hektar rastinja apsorbuje 8kg ugljen-dioksida. U razmeni gasova, različite vrste drveća imaju i različitu ulogu, što zavisi od površine lišća. U roku od jedne godine jedan hektar šume ispušta u atmosferu 1-3.5 miliona kilograma vlage.

Gradsko zelenilo, naročito drvoredi, umanjuju uticaj buke i do 25%. Drveće ima važnu ulogu u ozdravljenju degradiranih zemljišta, a ima i zdravstveni kao i estetski značaj.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar