ZA UPIS U VRTIĆ OBAVEZNA POTVRDA O IMUNIZACIJI

D.K. 22-03-2023

U Službi za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Doma zdravlja Kruševac u toku su sistematski pregledi za upis u vrtiće i škole. Deca koja nisu vakcinisana vakcinama propisanim obaveznim kalendarom imunizacije neće moći da dobiju potvrdu o upisu, poručuju nadležni.

Sistematski pregledi se obavljaju svake godine, a za upis u škole počeo je još 1. marta, ističe načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu dece predškolskog uzrasta specijalista pedijatrije doktorka Dragica Simić.

- Važno je napomenuti da je za upis dece u vrtić potrebna i potvrda o obaveznoj imunizaciji - dodaje doktorka Simić, naglašavajući da Školska uprava dobija potvrde o imunuzaciji u elektronskoj formi, a iste se mogu izdati i u pisanoj formi na punktu za imunizaciju.

Prema Pravilniku koji je objavljen u maju prošle godine, deca pre polaska u prvi razred, a sa napunjenih šest punih godina, treba da prime vakcine protiv: difterije, tetanusa, velikog kašlja i poliomijelitisa. Pre upisa u prvi razred obavezna je i MMR vakcina.

Novi Pravilnik o Programu obavezne i preporučene imunizacije stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti u Republici Srbiji, predviđa za obaveznu aktivnu imunizaciju protiv velikog kašlja da se, pored primarne serije od tri doze petovalentne kombinovane vakcine u prvoj godini i revakcinacije u drugoj godini istom vakcinom, sprovodi i druga revakcinacija pred polazak u školu ili tokom prvog razreda osnovne škole korišćenjem četvorovalentne kombinovane vakcine, dok je treća revakcina protiv difterije, tetanusa, poliomijelitisa rezervisana za završni razred osnovne škole (14. godina) ili najkasnije do navršene 18. godine života.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar