MANASTIR SVETOG LUKE U BOŠNJANU OBELEŽIO MLADENCE

N.Petrović 22-03-2023

Manastir Svetog Luke u Bošnjanu, koji je u trećoj velikoj obnovi i izgradnji, svetom liturgijom i osveštavanjem darova, sa vernim narodom proslavio je Mladence, praznik posvećen uspomeni na stradanje svetih četrdeset Mučenika Sevastijskih, koji su za Hristovu veru postradali 320. godine. Svi ovi mučenici bili su mladići, pa je naš narod taj dan uzeo kao praznik na koji mladi supružnici (mladenci) u svome domu primaju goste, a ovi im donose poklone i na taj način im pomažu na početku njihovog braka i života u bračnoj zajednici.

Manastir posvećen Svetom apostolu i jevanđelisti Luki je pravi duhovni biser ovog kraja. Prema predanju podignut je u doba kneza Lazara i nastanjen svetogorskim monasima sinaitima. Dva puta je obnavljan, nakon što su ga Turci do temelja spalili u 15. i 19. veku.

Nova crkva sazidana je 1996. godine, a dolaskom igumana Alekseja, sadasnjeg Episkopa hvostanskog, manastir doživljava pravu obnovu. U okviru manastira su četiri crkve, tri zvonika i konak. Pored čudotvorne ikone Svetog Luke su posebne ikone Pećke Krsnice i Hrista Spasitelja, ikona Bogorodice Trojeručice sa Hilandara, ikona Bogorodice Mlekopitatelnice.

Prošle jeseni je u manastiru postavljeno i zvono na kome su, pored teksta, oslikane ikone Svetog Save i Svetog Simeona, carske porodice Romanov, kneza Lazara i Svetog Sergeja Radonješkog, postavljeno je na zvoniku visokom oko 28 metara, a iako u manastiru već ima 12 zvona, ovo je posebno jer će biti “zvono za uzbunu” kako bi opominjalo verni narod da ne skreće sa puta pravoslavne vere.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar