OBELEŽEN OBELEŽEN DAN SEĆANJA NA STRADALE U NATO AGRESIJI.

J.M. 24-03-2023

Aktiviranjem sirena sa signalom za “prestanak opasnosti“ tačno u podne u kasarni „Rasina“ i pomenom poginulim pripadnicima vojske, otpočelo je obeležavanje Dana sećanja na stradale u NATO agresiji. U okviru svečanosti položeni su venci na Spomenik braniocima otadžbine 1998-1999, a cveće su položile delegacija Vojske Srbije garnizona Kruševac, delegacija Grada Kruševca, Rasinskog upravnog odbora, porodice poginulih, zatim udruženja RVI, SUBNOR, vojnih penzionera, penzionisanih pripadnika 125. motorizovane brigade, kao i brojnih drugih udruženja i organizacija.

- Na ovaj dan obeležavamo 24. godišnjicu NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju. Tog 24. marta 1999. godine, 19 zemalja NATO alijanse, bez odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija je pokrenulo kampanju protiv jedne male i nedužne države, a pod nazivom „Milosrdni anđeo“. Taj njihov, takozvani, „Milosrdni anđeo“ je, nažalost, odneo oko 3.500 nedužnih života. Obeležavanjem godišnjice agresije i odavanjem počasti svim stradalima, među kojima je i 141 pripadnik 125. motorizovane brigade, 58. i 7. pešadijske brigade i 53. graničnog bataljona tadašnje Vojske, potvrđujemo da nijedan zločin ne može i ne sme biti zaboravljen. Naša dužnost i obaveza je da, u ime generacija koje dolaze, sačuvamo uspomene na sve stradale sa željom da se istorija nikada više ne ponovi. To je najmanje što možemo da učinimo za njih, jer su oni, braneći otadžbinu dali ono najvrednije-svoje živote! Danas, sa ovog mesta ovde,zajednički šaljemo poruku da možda i možemo zločin oprostiti, ali ga nikada ne smemo zaboraviti – poručio je obraćajući se skupu komandant 246. bataljona ABHO, potpukovnik Miroslav Stankovski.

Inače, uz spomen obeležja u karasni Rasina gde je uklesano 141 ime poginulih pripadnika 125. herojske motorizovane brigade, 7. pešadijske brigade 78. lake pešadiske brigade i 53. graničnog bataljona, od pre par godina, na posebnim spomen-pločama ispisano je svako ime heroja sa Košara, pored kojih je, zasađeno po jedno drvo. Nakon polaganja venaca na spomen obeležja, u kasarni „Car Lazar“ organizovan obilazak spomen sobe i prijem gostiju i porodica poginulih.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar