DANAS PROSLVALjAMO SVECE ĆIRILA I METODIJA

tekst: D.K. foto: spc 24-05-2023

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave uspomenu na Ćirila i Metodija, koji su zaslužni za širenje pismenosti među slovenskim narodima. Danas je i državni praznik – Dan slovenske pismenosti i kulture. Ustanovljen je u čast solunske braće, tvoraca prvog slovenskog pisma – glagoljice.

„Slovenski apostoli“ rođena braća Ćirilo i Metodije stvorili su prvo pismo Slovena-Glagoljicu. Prevodom liturgijskih i biblijskih knjiga, Ćirilo i Metodije postavili su temelje slovenske pismenosti.

Stariji Metodije i njegov brat Ćirilo, pre monašenja Konstantin, rođeni su u Solunu u domu visokog vizantijskog vojnog i upravnog vođe Lava. Smatra se da su oni prvo usmeno, a potom i perom propovedali hrišćanstvo, a zbog poznavanja slovenskog jezika sastavili su pismo i preveli jevanđelja. Sa tim prevodima krenuli su u moravsko-panonsku misiju prosvetiteljsko delo među slovenskim narodima. Širili su pismenost i hrišćanstvo među Slovenima, prevodili i druge bogoslužbene knjige i služili liturgiju na slovenskom jeziku, takođe su rukopolagali i domaće sveštenike. Danas se ovi svetitelji smatraju simbolom slovenske pismenosti i slovenskog prosvetiteljstva. Kao prosvetitelje slovenskih naroda, Crkva ih molitveno ističe kao ravnoapostolne. Posle smrti solunske braće, njihovi učenici, Kliment i Naum, nastavili su njihov prosvetiteljski rad.

Dan slovenske pismenosti i kulture

Od 2019. godine 24. maj se obeležava kao državni praznik – Dan slovenske pismenosti i kulture. Ustanovljen je u čast solunske braće, tvoraca prvog slovenskog pisma glagoljice. Osim kod nas, Dan sećanja na misionarstvo i vizionarstvo braće iz Soluna iz vremena jedinstvene hrišćanske crkve obeležava se i u Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, Rusiji, Ukrajini i Severnoj Makedoniji.

Što se tiče običaja i narodnih verovanja na dan Svetih Ćirila i Metodija smatra se da ne treba obavljati kućne poslove, a đaci, studenti i svi koji se bave nekom naukom treba da uzmu knjigu u ruke i nauče neki odlomak,veruje se da će ih sreća u učenju pratiti tokom cele godine i da će dobijati samo visoke ocene.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar