PSS KRUŠEVAC PREDSTAVIO PROJEKAT O PRERADI VOĆA

31-05-2023

U periodu 29.05.2023.-30.05.2023.godine PSSS Kruševac je održala realizaciju aktivnosti broj 10 odnosno završni skup, u okviru projekta „Prerada voća na poljoprivrednim gazdinstvima u funkciji ostvarivanja dodate vrednosti proizvoda kao osnov održivog ruralnog razvoja Republike Srbije u Podkopaoničkoj regiji“. Na skupu je održana promocija finalnih rezultata projekta. Skup je održan na Kopaoniku u sali restorana Džoli Salaš u apartmanskom naselju Džolikop.

Projekat je relizovan u Podkopaoničkoj regiji, jer je Kopaonik jedna od vodećih turističkih destinacija Srbije, a stanovništvo u lokalnim opštinama oko njega je prepoznalo moguću dodatnu zaradu kroz proizvodnju i prodaju domaćih proizvoda. Ciljevi projekta su bili unapređenje konkurentnosti u sektoru malih proizvođača hrane na poljoprivrednim gazdinstvima u Podkopaoničkoj regiji, predstavljanje i implementacija pravilnika o proizvodnji i prometu malih količina hrane biljnog porekla, sagledavanje i unapređenje postojećeg znanja i tehnologija u sektoru prerade voća. Realizacijom projektnih aktivnosti postignuto je niz rezultata u sektoru malih proizvođača hrane na poljoprivrednim gazdinstvima u Podkopaoničkoj regiji kao glavnoj turističkoj destinaciji u Republici Srbiji. Rezultati projekta su: Sintetizovani glavni indikatori trenutnog stanja u sektoru proizvodnje voća; SWOT analiza; Analiza postojećih malih proizvođača hrane biljnog porekla koji se bave preradom voća u Podkopaoničkoj regiji ;Analiza poljoprivrednih gazdinstava koja se bave proizvodnjom i preradom voća ; Formirani proizvodno-ekonomski modeli koji treba da budu u funkciji smernica za dobijanje proizvoda vrhunskog kvaliteta na poljoprivrednim gazdinstvima, a kao pravni subjekt malog proizvođača hrane biljnog porekla koji se bavi preradom voća u svrhu dodate vrednosti proizvoda (struktura i oblik proizvodnje, primenjena tehnologija proizvodnje, stepen integracije i divrezifikacije proizvodnje).




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar