U SPECIJALNOM REZERVATU PRIRODE „OSREDAK“ OBELEŽEN SVETSKI DAN ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE

I.M. 05-06-2023

Gradska uprava grada Kruševca i Javno komunalno preduzeće organizovali su na prostoru specijalnog rezervata prirode „Osredak“ prigodan program povodom obeležavanja Svetskog dana zaštite životne sredine.

Svetski dan zaštite životne sredine obeležava se 5. juna i najveći je međunarodni dan posvećen životnoj sredini i njenoj zaštiti.Gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović istakla je da je cilj obeležavanja , pored svih aktivnosti koje se sprovode na više lokacija , da se pošalje poruka da svi zajedno čuvamo životnu sredinu.

Javno komunalno preduzeće Kruševac je odlukom Vlade Republike Srbije proglašeno za upravljača specijalnog rezervata prirpde, podsetila je direktorka ovog preduzeća Snežana Radojković, pozdravila prisutne i naglasila dobru saradnju i podršku u akcijama i manifestacijama zaštite životne sredine koju JKP ima sa eko koordinatorima i školama, Institutom za krmno bilje Kruševac, Matematičkim fakultetom u Nišu, Agencijom za zaštitu prirode iz Niša i Beograda, štićenicima VP doma i Gradskom upravom Kruševac. Direktorka se posebno zahvalila učenicima iz osnovnih škola: „Jovan Popović“ i „Brana Pavlović“ koji su pripremili kratak program i Institutu za krmno bilje Kruševac koji će držati predavanja o zaštićenim biljnim i životinjskim vrstama.

U SRP „Osredak“ ima preko 200 zaštićenih biljnih vrsta, preko 90 vrsta ptica, 15 vrsta beskičmenjaka, preko 60 vrsta insekata , istakla je Ivana Živković Antić upravnica rezervata.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar