ZA PROGRAM ZAPOŠLJAVANJA IZ BUDŽETA IZDVOJENO 5 MILIONA DINARA

tekst: Dragan Ivanović foto: opština Trstenik 07-06-2023

Za program samozapošljavanja u ovoj godini Opština Trstenik je iz svog budžeta izdvojila 5 miliona dinara. Program će se realizovati u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, a prema rečima pomoćnice predsednice Opštine Trstenik, Marine Radenković, mere koje su predviđene u okviru subvencija su stručna praksa, samozapošljavanje-javni radovi i iz kategorije teže zaposlenih.

- Za sada su se ove mere pokazale kao izuzetne. Javni radovi u okviru udruženja i Javnih preduzeća su interensantni, a samozapošljavanje je jedna veoma popularna mera. Tu se javljaju nezaposlena lica koja žele da se bave preduzetništvom, da osnuju svoje firme i tako započnu svoj posao. Oni dobijaju jednokratna sredstva u iznosu od 300 hiljada dinara, a invalidna lica 330 hiljada dinara, ako su naravno to lica ispod 30 godina starosti - kaže Marina Radenković.

Ona pojašnjava i meru stručne prakse za mlade kojima je potrebno sticanje praktičnog znanja u okviru nekog novog zapošljavanja. U privatnom sektoru je bitno da ta lica imaju određeni nivo kvalifikacija, kako bi obučili lice kome je potrebno sticanje praktičnog znanja. Što se tiče kategorije teže zapošljivih, lica to su mladi ispod 30 godina starosti ili stariji od 50 godina, Romi, invalidna lica i žene žrtve porodičnog nasilja. Ove mere su značajne za sva lica koja se nalaze na evidenciji Službe NSZ i ovo je jedan vrlo dobar primer prakse -kaže Marina Radenković.

Opština Trstenik je isto tako iz svog budžeta izdvojila 4 miliona dinara za projekat „Da se radi i gradi po tvom“. Konkurs je istekao pre mesec dana, a za ovaj projekat se prijavilo 29 Mesnih zajednica. Najviše prijava bilo je za izgradnju dečijih igrališta, a tu su i rekonstrukcije pešačkih staza, trotoara. S obzirom na veliki broj prijavljenih izvršiće se kontrola na terenu, glavni uslov je da su potpisnici izmirili svoje poreske obaveze, a onda će opštinska komisija pregledati priloženu dokumentaciju.

- Oni koji ne ispunjavaju zahteve ove godine, mogu se ponovo prijaviti iduće godine za ovaj projekat - napomenula je na kraju Marina Radenković, pomoćnica predsednice Opštine Trstenik.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar