KONJI KOJI JURE, A NIKUDA NE ŽURE NA FIJAKERIJADI U ČITLUKU

J.M. 18-09-2023

Uz poznate stihove Zvonka Bogdana:„Sve je manje dobrih tamburaša, fijakera, snaša i salaša; sve je manje konja, konja koji jure, a u stvari nikuda ne žure..." na drugoj čitlučkoj „Fijakerijadi“ pred mnogobrojnom publikom paradirali su fijakeri u koje su bili upregnuti konji lipicanske rase kavepijeni, holandski paradni konji- frizijski konji, a bilo je tu i drugih rasa.

Gosti su stigli iz svih krajeva Srbije, a njih i publiku vezala je jedinstvena ljubav prema konjima.

„Konj je jedna od najplemenitijih životinja i posle psa koji se ističe inteligencijom i vernošću, na drugom je mestu u životu čoveka. Oni su nekada zaista imali neprocenjivu ulogu u svakodnevnom čovekovom životu, da li kao prevozno sredstvo ili u poljoprivredi, a danas se ta uloga pomalo izgubila“, kaže Boban Kostić, predsednik Organizacionog odbora manifestacije i dodaj da se upravo ovakvim okupljanjima na neki način tradicija vraća.

„Želja nam je i da naši najmlađi sugrađani vide šta je konj, jer mnogi od njih na žalost to nisu imali priliku. Da vide fijakere, kakvi oblici fijakera postoje“, dodaje Kostić.

Fijakerijada bila je takmičarskog karaktera, a učesnici su se oprobali u standardnim disciplinama, vožnji dvoprega i četvoroprega, a za najuspešnije pripremljeni su pehari i medalje.

„Nama je prvi put da dolazimo ovde, sve je lepo organizovano i pripremljeno, ima dosta konja. Mi se predstavljamo konjima iz naše štale „Marković“ iz Mrčajevaca, a takmičićemo se u vožnji dvoprega i četvoroprega. Ovde smo sa četiri konja, a ukupno ih imamo devet. Veliki je to posao, velika odricanja, ali još veća ljubav“, kaže Miloš Plavšić sa ergele „Marković“.

Po prvi put, ovakvoj jednoj manifestaciji priključila se Konjička brigada Ministarstva unutrašnjih poslova pokaznom vežbom, a u znak zahvalnosti, od organizatora dobila pehar.

Predsednik Organizacionog odbora manifestacije, Boban Kostić napominje i da je želja svih u Čitluku da Fijakerijada postane tradicija Lazarevog grada.

„Ovo je prva manifestacija ovakvog tipa, ne samo u Kruševcu, već i u čitavom regionu. Grad Kruševac i MZ Čitluk su uspeli po drugi put da okupe konjare iz cele Srbije. Drago mi je što imamo veliki broj učesnika i posetioca, a posebno se radujem što ima dosta dece koja vole konje“, kaže Kostić, koji je ovom prilikom uručio zlatnik sa grbom Republike Srbije Ergeli iz Dobanovaca za takmičenje dvoprega u parkuru.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar