KRUŠEVAČKA „HRABRA KROJAČICA SVEOBUHATNI POBEDNIK OVOGODIŠNJEG „MALOG JOAKIMA

Anđela Punoševac Foto: Kruševačko pozorište 20-11-2023

Ovogodišnji, 16. Festival pozorišnih predstava za decu i mlade, profesionalnih pozorišta Srbije, „Mali Joakim", održan je od 12. do 18. novembra, na sceni pozorišta „Bora Stanković", u Vranju, na kome je sveobuhvatnu pobedu odnelo Kruševačko pozorište sa predstavom „Hrabra krojačica", čiju režiju potpisuje Marko Torlaković.

U konkurenciji se našlo 6 predstava, pozorišta iz različitih gradova naše zemlje i to: Kraljevačko pozorište, sa predstavom „Jednobrki vitez", zatim pozorište „Bora Stanković" iz Vranja, sa komadom „Pinokio", pozorište za decu Kragujevac predstavilo se sa predstavom „Mulan", Narodno pozorište iz Užica, odigralo je svoju „Vasilisu prekrasnu", a Kruševačko pozorište svoju „Hrabru krojačicu", dok je Pozorište lutaka Niš u Vranje donelo „Bajku o ribaru i ribici". Poslednje večeri, u revijalnom delu festivala, u čast pobednika odigrana je predstava „Uobražena Margarita", Narodnog pozorišta iz Leskovca. O dodeli nagrada odlučivao je žiri u sastavu: predsednik žirija, Aleksandar Radulović – glumac i umetnički direktor Narodnog pozorišta Pirot, Sonja Milojević – glumica Šabačkog pozorišta i Ivan Janković – glumac Narodnog pozorišta Leskovac.

Grand Pri „Mali Joakim" za najbolju predstavu u celini, dodeljena je predstavi „Hrabra krojačica" Kruševačkog pozorišta. Obrazloženje žirija za ovu odluku glasilo je: -Svi segmenti predstave 'Hrabra krojačica' na inovativan i smeo način grade ekološki osvešćenu predstavu, inteligentno uvezivajući svest o reciklaži, mladalačku energiju i reference iz popularne kulture prepoznatljive današnjoj omladini.

Nagradu „Mali Joakim" za režiju, žiri je dodelio Marku Torlakoviću za predstavu „Hrabra krojačica" Kruševačkog pozorišta. „Vrlo promišljenim rediteljskim sredstvima, mudro i maštovito gradi predstavu koristeći mladu glumačku energiju, vešto kombinujući sve segmente koji čine jednu pozorišnu predstavu", obrazloženo je.

Nagrada „Mali Joakim" za scenografiju otišla je Irini Somborac, za predstavu „Hrabra krojačica". „Celokupni vizuelni identitet predstave dočarava hrabrom, modernom i funkcionalnom scenografijom, koja je ravnopravni akter u stvaranju pozorišne magije", piše u saopštenju žirija.

Nagrada „Mali Joakim" za autorsku muziku ide Marku Torlakoviću za muziku u predstavi „Hrabra Krojačica" Kruševačkog pozorišta, uz obrazloženje da se autor „hrabro služi mešavinom žanrovski različite, lako pamtljive muzike, prijemčive današnjim generacijama, a svrsishodno samoj predstavi".

Specijalna nagrada za kolektivnu igru pripala je ansamblu predstave „Hrabra krojačica" Kruševačkog pozorišta. „Mladi ansambl Kruševačkog pozorišta svojom ujednačenom i preciznom igrom, sublimisanom energijom, u potpunosti je vodio uzlaznom putanjom celu predstavu do katarze u kojoj su uživali podjednako i žiri i publika", objasnio je žiri.

Dečiji žiri „Mali pozorišni znalci", u sastavu: Nađa Kovačević, Sofija Arsić, Hana Stoilković, Vuk Jovanović, Lazar Spasić i Vojin Đorđević, nakon šest odgledanih predstava, koje su bile u konkurenciji za nagrade, na završnoj sednici održanoj 17. novembra, doneo je odluku, da će nagrada dečijeg žirija, za najbolju predstavu, pripasti „Hrabroj krojačici".




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar