MINISTAR PRIVREDE SLOBODAN CVETKOVIĆ U RADNOJ POSETI KRUŠEVCU

I.M./J.M. 20-11-2023

Od 2014. godine u Kruševac je investirano oko 640 miliona dinara, od čega je polovinu investicija finansirala lokalna samouprava, a polovinu Ministarstvo privrede, kazao je nakon sastanka s čelnicima Grada, ministar privrede u Vladi Srbije Slobodan Cvetković i najavio dalju podršku razvoju svim krajevima Srbije.

- Mninistarstvo privrede, zajedno sa lokalnim samoupravama želi da preduslove za dolazak stranih i domaćih investitora. To znači da moramo imati putnu infrastrukturu, moramo imati energetsku infrastrukturu, komunalnu infrastrukturu, dakle sve ono što je neophodno da bi se te investicije instalirale. Ono što je takođe bitno jeste da mi gledamo da Srbija ima taj jedan ravnomerni regionalni razvoj, znači da ne budu sve investicije samo u velikim gradovima nego da se ravnomernocelokupna teritorija Srbije razvija – kazao je ministar Cvetković naglasivši da su od izuzetnog značaja i nacionalni infrastrukturni projekti, gde je uz razvoj železnice naveo i izgradnju autoputeva.

- Ovde smo razgovarali o Moravskom koridoru koji apsolutno prokrvljuje ovaj deo Srbije i stvara sve moguće preduslove da se razvoj ove lokalne samouprave nastavi. Imali smo priliku i da razgovaramo o tome da se ova saradnja nastavi, a ovde sam se i uživo uverio u kom će pravcu ta saradnja ići. Kada je reč o našim sredstvima za infrastrukturu, mi smo prošle godine izdvojili nešto preko milijardu dinara i budžetom za 2024. izdvojili smo istu tu sumu. Ono što je bitno, to je da interesovanja lokalnih samouprava prevazilaze sredstva koja mi imamo, ove ono što smo uspeli da saberemo je skoro oko 5 milijardi dinara neophodnih, pa se nadamo da ćemo možda nekim rebalansom budžeta uspeti da obezbedimo dodatna sredsva – kazao je ministar Cvetković.

Predsednica Privremenog organa grada Kruševca, Jasmina Palurović istakla je dugogodišnju uspešnu saradnju i navela da je vrednost radova na lokaciji Stari aerodrom u ovoj godini preko 100 miliona dinara, od čega je polovinu finansiralo Ministarstvo privrede, a polovinu Grad.

- Razgovarali smo takođe i o nastavku saradnje i u narednoj godini planiramo i dalje da razvijamo ovu lokaciju i to u smislu da napravimo nastavak ulica zajedno sa parking prostorom i imali smo priliku i mogućnost da ministru pokažemo na licu mesta gde će se nalaziti te saobraćajnice, taj budući projekat za koji se nadam da ćemo ostvariti u narednoj godini, a koji vredi preko 60 miliona dinara – istakla je Palurović i naglasila da je uz saobraćajnice, na lokaciji Stari aerodrom izgrađena kompletna vodovodna i kanalizaciona mreža, atmosferska kanalizacija, kao i elektroenergetske instalacije.

Nakon obilaska lokacije Stari aerodrom, ministar privrede obišao je i kompaniju „Trajal“ za koju je istakao da je primer uspešnog poslovanja i dobre koorporativne politike. Kako je istakao, u susret novom Zakonu, korporacija „Trajal“ sa svojim uspešnim poslovanjem može biti primer drugim kompanijama, ne samo u Kruševcu već u čitavoj Srbiji.

- S obzirom da je pred Ministarstvom privrede novi Zakon o koorporativizaciji javnih preduzeća, mislim da „Trajal“ može biti jedno ogledno polje, neka vrsta standarda i sve ono što bi trebalo da se inkoprorira u politiku i proces izbora. Jedan kvalitetan odnos pre svega prema proizvodnom procesu, kompanija koja zapošljava 1300 radnika - kazao je ministar Cvetković.

Kompanija „Trajal“ trenutno svoje proizvode plasira na sve kontitente, kazao je generalni direktor Miloš Nenezić i naglasio da će uz podršku Ministarstva privrede biti novih projekata i novih zapošljavanja.

- Trajal i dalje može da se razvija, radi, zapošljava nove ljude i do Nove godine ćemo zaposliti još 30 radnika, a plan za „Trajal korporaciju“ je da sledeće godine znatno poveća broj zaposlenih radnika - istakao je Nenezić.

Nenezić je ovom prilikom najavio i da su se stekli uslovi da se u krugu kompanije otvori vrtić.

- Ono što je isto vrlo bitno, a moguće je zahvaljujući ministru Cvetkoviću, jeste da razmišljamo o otvaranju vrtića u okviru kompanije. To je projekat koji bismo započeli naredne godine - najavio je Nenezić.

Zvaničnom sastanku prethodio je obilazak izložbenog prostora, gde je prikazan istorijat fabrike, proizvodni program i zaštitna sredstva za vojsku i policiju.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar