SEDAM DECENIJA OD OSNIVANJA SKGO

Izvor/Foto: GU Kruševac 30-11-2023

Sedam decenija razvoja lokalne samouprave u Republici Srbiji, kao i 70 godina od osnivanja Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) osnovna su tema 51. skupštine održane 29. novembra 2023. godine u beogradskom Sava centru. Tokom ovogodišnje Skupštine održani su i izbori za organe SKGO, kao i panel diskusija na temu „Uloga asocijacije lokalne samouprave danas – izazovi i prioriteti“ na kojoj su učestvovali predstavnici evropskih, regionalnih i asocijacija iz regiona.

Skupštinu je otvorio dr sci. med. Goran Cvetanović, predsednik Privremenog organa grada Leskovca i predsednik SKGO i pozdravio prisutne predstavnike gradova i opština, asocijacija lokalnih vlasti iz regiona, diplomatskog kora, kao i partnerskih organizacija. On je za sledeću godinu kao prioritete naglasio sledeće oblasti – sistem lokalne samouprave, načelo dobrog upravljanja, društvene delatnosti, zaštita životne sredine i urbanističko planiranje.

Ispred grada domaćina, prisutnima se obratio predsednik Privremenog organa grada Beograda Aleksandar Šapić, koji je poželeo dobrodošlicu svim predstavnicima gradova i opština i uspešan rad Skupštini SKGO. On je u svom obraćanju istakao potrebu razmene iskustva i znanja, kao i potrebu uzajamne podrške i saradnje.

Maja Mačužić Puzić, državna sekretarka u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije, u svom obraćanju naglasila je da je Ministarstvo stabilan oslonac gradovima i opštinama na putu napretka i modernizacije, i prvi institucionalni partner Stalne konferencije gradova i opština u svim važnim poduhvatima. Ministarstvo i SKGO udruženim snagama rade i na reformi javne uprave, a posebno na reformisanju sistema lokalne samouprave i ta saradnja je rezultirala velikim brojem zajedničkih projekata.

Ove godine, u sklopu Skupštine organizovani su i prateći događaji. Dodeljena je godišnja nagrada za najbolji medijski prilog u okviru medijskog konkursa SKGO „Drugačije od drugih“.

Svečano su uručeni Sporazumi o donaciji opreme za gradove i opštine u okviru projekta „Podrška lokalnim samoupravama za širenje dobrih politika i praksi podrške roditeljstvu. Uručeni su predstavnicima 29 lokalnih samouprava, a donirana oprema sastoji se iz didaktičkog materijala i informaciono-tehnološke opreme u vrednosti od 3000 dolara po lokalnoj samoupravi. Time će, na osnovu iskazanih potreba u svakoj od lokalnih samouprava, ustanove iz oblasti zdravlja, socijalne zaštite i obrazovanja, kao i razvojna savetovališta biti podržani u integrisanom delovanju i razvoju kapaciteta za realizaciju aktivnosti koje za cilj imaju unapređenje sistema i sprovođenje mera podrške roditeljstvu i ranom razvoju dece, kreiranih tokom realizacije projekta. Navedena donacija deo je aktivnosti projekta „Podrška lokalnim samoupravama za širenje dobrih politika i praksi podrške roditeljstvu”, koji sprovode UNICEF i SKGO.

Ove lokalne samouprave su za samo godinu dana uspele da stvore uslove za programiranje mera u lokalnim budžetima usmerenih na podršku deci i roditeljima u najranijim godinama kako kroz esencijalne usluge zdravstvene zaštite (npr. rad je patronažne službe), predškolsko obrazovanja i vaspitanja, socijalne zaštite tako i kroz mobilizaciju zajednice. Među dobitnicima je i Grad Kruševac, koji su predstavljali predsednik Privremenog organa Grada Jasmina Palurović i načelnik Gradske uprave Vesna Anđelić.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar