DANAS SE OBELEŽAVA MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV AIDS-A

Izvor: Internet; Foto: Freepik 01-12-2023

Svake godine 1. decembar obeležava se kao Međunarodni dan borbe protiv AIDS-a. Taj dan je posvećen podizanju svesti o jednom od najozbiljnijih zdravstvenih izazova današnjice. Ova godina donosi temu „Neka zajednice vode!” i naglašava značaj zajedničkog delovanja u borbi protiv HIV-a.

Pored podizanja svesti o prevenciji i tretmanu ove bolesti, poseban naglasak se stavlja na solidarnost i podršku svima koji žive sa HIV-om. Kroz edukaciju, testiranje i inkluzivne politike zajednice širom sveta, kao i u Srbiji rade na razbijanju stigme i diskriminacije povezane sa HIV-om i AIDS-om. Uključivanjem škola, zdravstvenih ustanova i medija ovaj dan postaje način za širenje važnih informacija i jačanje kolektivnog odgovora na globalni izazov AIDS-a.

Procenjuje se da na svetu oko 39 miliona ljudi živi sa HIV-om, a zbog napretka u medicini i dostupnosti antiretrovirusne terapije smanjuje se broj novoinficiranih. Statistika u Srbiji prati situaciju u svetu i u našoj zemlji oko 2.843 osobe žive sa HIV-om. Iako se broj novih slučajeva smanjuje, potreba za edukacijom i prevencijom ostaje ključna.

Aktivnosti povodom Svetskog dana borbe protiv AIDS-a u Srbiji obuhvataju kampanje za testiranje, edukativne kampanje i događaje za podizanje svesti. Besplatno i anonimno testiranje ističe se kao ključan korak ka ranoj dijagnostici.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar