SRBIJA ZEMLJA NAUKE, ZEMLJA INOVACIJA

01-12-2023

Nacionalni projekat „Srbija zemlja nauke, zemlja inovacija“ otpočela je prošlog meseca. Danas su tim povodom boravili u Kruševcu ministar nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović, predstavnici Fonda za inovacionu delatnost, Fonda za nauku i Centra za promociju nauke. Najpre su razgovarali sa predsednikom Privremenog organa Grada Jasminom Palurović, članovima Predragom Vukićevićem i Aleksandrom Jovanovićem i načelnikom Gradske uprave Vesnom Anđelić.

Nakon toga, posetili su Biznis inkubator centar gde je, nakon uvodnih obraćanja, održana panel diskusija i potpisan Memorandum o razumevanju.

Direktor Biznis inkubator centra u Kruševcu Martina Manojlović upoznala je prisutne goste sa radom ove ustanove čiji je osnovni zadatak – pomoć malim i srednjim preduzećima. Poseban fokus je na početnicima i ženama u preduzetništvu. Kao veliki uspeh za Grad, navela je izgradnju novog Industrijsko – tehnološkog parka u Kruševcu, koji će početi da se gradi marta naredne godine, a rok za završetak je 18 meseci. Prostiraće se na 11 000 kvadrata, biće investirano 16,5 miliona evra, a poslovaće po nešto drugačijem konceptu od postojećih Parkova.

Ministarka nauke dr Jelena Begović je rekla da zajedno sa naučno – inovacionim fondovima i podrškom RPK, nacionalni projekat „ Srbija zemlja nauke, zemlja inovacija“ će omogućiti sveobuhvatni pristup informacijama vezanim za programe podrške, izvore finansiranja, poreske olakšice, resurse i infrastrukturu istraživačkog i inovacionog ekosistema. Kroz demonstraciju podržanih inovativnih rešenja i naučnih rezultata, na primerima dobre prakse moći će da se otkrije put od ideje do realizacije.

U Srbiji postoje 23 regionalna Start ap centra. Plan je da se povežu sa naučno – tehnološkim parkovima u kojima posluje preko 3000 ljudi i ostvari što bolja interakcija sa kompanijama. Neophodno je da privreda koristi potencijale nauke, jer je brz tehnološki razvoj imperativ u modernom poslovnom svetu.

Ministar dr Jelena Begović najavila je i izradu portala naučne infrastrukture putem koga će se moći informisati na objedinjen način o opremi, kapacitetima, podacima i rezultatima naučnih istraživanja.

U kruševačkom Biznis inkubator centru danas je potpisan i Memorandum o razumevanju između resornog Ministarstva, Mašinskog fakulteta iz Niša, Naučno – tehnološkog parka i Kancelarije za dualno obrazovanje. Njime je obuhvaćena realizacija specijalističkih obuka za biznis u trajanju do dve godine.

U okviru današnje posete održana je i panel diskusija predstavnika Ministarstva i fondova za inovacije i nauku, kojoj su prisustvovali brojni mladi preduzetnici, studenti, učenici i predavači,navodi se na sajtu grada Kruševca.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar