IZBORI 2023: PRIORITETI OSTAJU ISTI, IDEMO NAPRED!

Nikola Popović 06-12-2023

Poručio je Ivan Anđelić, načelnik Rasinskog Upravnog Okruga u intervju za Pobedu, koji je proistekao kao razgovor o predizbornoj kampaanji u Okrugu i Kruševcu. Anđelić je na listi „Aleksandar Vučić-Kruševac ne sme da stane“. Politički neistomišljenici, u ovom slučaju opozicija, sem političkog i drugog linča ne nude ništa, a to naši građani prepoznaju i mislim da će se prema tome opredeliti 17. decembra.

Obavljate funkciju od bitne važnosti u jednom od važnih Okruga u Srbiji. Načelnik ste Rasinskog Upravnog Okruga. Koliko politički angažman otežava nesmetano obavljanje primarnog posla?

-Moram da primetim da se te dve stvari prožimaju, međusobno nadopunjuju, jer kao produžena ruka aktuelne vlasti svaki funkcioner na svom poslu treba i mora da radi u interesu naroda. To je oduvek bila i moja vodilja kroz sve poslove koje sam do sada obavljao. Na svakoj poziciji trudio sam se da osluškujem građane, razgovaram sa njima i sprovodim politike koje imaju za cilj da svakom stanovniku naše zemlje omoguće iste uslove za život, rad i napredak. Znate, nekada, kada obavljate javnu funkciju steknete uvid u to kako unaprediti politiku kojom se bavite, bliže sagledate koje oblasti treba više potpomognuti i verujem da zato stranka čiji sam član tako dugo uživa poverenje građana Srbije. Svi mi radimo svoj posao i vodimo politiku u interesu građana, što oni i prepoznaju.

Smisao demokratije kao civilizacijske tekovine jeste pravo građana da biraju određene političke programe. Da bi ti programi zaživeli u društvu, javni funkcioner svakako treba da potiče iz određene političke partije, inače bi bavljenje politikom i organizovanjem izbora bio uzaludan posao. To svakako ne znači da javni funkcioner treba da koristi datu javnu funkciju za promociju određenog političkog subjekta, ali svakako treba da sprovodi program za koji su građani glasali.

Nalazite se na Listi „Aleksandar Vučić-Kruševac ne sme da stane“, to vam nije do sada jedini put da ste bili ili kandidat za odbornika ili odbornik.

- Moram da naglasim da mi je čast što sam na listi „Aleksandar Vučić - Kruševac ne sme da stane“. Ovo je moje drugo kandidovanje za odbornika, a jedan od motiva i ubeđenja jeste upravo činjenica da Kruševac ne sme da stane. Vidite, Kruševac ima trend napredovanja u skoro svim oblastima. Srpska napredna stranka je 2012. godine posle, referendumskih rezultata na izborima, da tako kažem, preuzela vlast na svim nivoima. Budžet u tom momentu je bio , ako se ne varam oko 2 milijarde i opterećen kreditnim zaduživanjem bez realnih osnova. Preuzeli smo odgovornost za vršenje vlasti i polako smo, na čelu sa tadašnjim gradonačelnikom Bratisalvom Gašićem, postavili grad na čvrste noge. Sada, budžet je 6 milijardi, nema kredita, a sva javna preduzeća su u funkciji i sa pozitivnim poslovanjem. Sve to smo postizali timskim radom i jedinstvom u stranci, kao i što smo sledili maksimu, „Za Kruševac ništa nije dovoljno dobro, ako nije najbolje“, zato sada sa sloganom „Aleksandar Vučić-Kruševac ne sme da stane“ meni je čast da unapredim sredinu u kojoj živim sa svojom porodicom i sa prijateljima. Zato sam tu gde jesam i Srpska napredna stranka u Kruševcu kao i u Srbiji nastaviti sa razvojem u svim segmentima društvenog i privrednog života.

Dugo ste u politici, iako imate relativno mali broj godina?

- Bavljenje politikom je stvar ličnog izbora i nije toliko vezano za godine koliko za želju da se sopstvenim delovanjem unesu promene i boljitak. Svako ko se opredeli za političko angažovanje nesumnjivo ima i određene ambicije, a u celoj priči bitno je da pravi ljudi budu na pravim mestima. Jedino tako nečije sposobnosti dolaze do punog izražaja, a doprinos društvu je najveći. Uostalom, ono u šta ste i sami imali prilike da se uverite, jeste da stranka čiji sam član upravo ohrabruje mlade ljude da se bave politikom, da se angažuju i sebi stvore zemlju u kojoj će rado živeti, raditi i stvarati porodice. Dugo vremena mladi glaseovi se nisu čuli, pa smo imali toliki odlim mladih, talentovanih ljudi, koji ovde nisu videli svoju perspektivu. Sada, zahvaljujući ovakvoj politici Srpske napredne stranke, sve više mladih se vraća u našu zemlju i žele da unesu promene. Baš zato je u stranci dosta mladih ljudi, koji uz pomoć iskustva i uz usmeravanje starijih kolega rade na Srbiji naprekta i boljitka.

Da li je prioritet vašeg političkog angažovanja ispunjen ili ima još na čemu treba raditi?

- Naravno da još ima onoga na čemu treba raditi i to je u potpunosti u skladu sa onim čime se rukovodimo: da Srbija ne sme da stane, Kruševac ne sme da stane. S tim u vezi, mi moramo raditi samo više, kako bismo ispunili zacrtano.

Kako ocenjujete atmosferu pred izbore koji su zakazani za 17. decembar? Da li imate percepciju , Kruševac 18. decembra?

- Ušli smo u jednu od najprljavijih kampanja od uvođenja višestranačkog sistema. Opozicija, u nedostatku sopstvenih programa, novih ideja, kadrova ne bira sredstva za dolazak na vlast. Njima ništa nije sveto, pa ni porodice političkih neistomišljenika. Vidite kroz kakav politički linč prolazi i predsednik Vučić i njegova porodica!? Suočeni sa sopstvenom slabošću i političkom jalovošću prete nasiljem i to odmah dan posle izbora, a da cinizam bude veći, kažu da su oni Srbija koja je protiv nasilja. Iskreno, ne sumnjam da je narod Kruševca i Srbije mudar i politički dovoljno pismen, te neće nasesti na njihove podvale, jer je reč o već isprobanim prljavim metodama i već viđenim istrošenim političkim egzekutorima. Baš zato Kruševac, ali i Srbija ne sme da stane.

Srpska napredna stranka je nosilac vlasti na lokalu i u Republici. Kako ocenjujete saradnju, lokalne i republičke vlasti i koliko se, u pozitivnom kontekstu, to reflektuje na Kruševac i okolinu?

- Saradnja svih nivoa vlasti je odlična i to je vidljivo na svakom koraku. Ako se samo prisetimo Kruševca pre nešto više od deset godina, kada smo bili gotovo nevidljivi za sve južno od Beograda, danas smo nezaobilazan činilac razvoja Srbije. Kada o tome govorim, ne mogu, a da ne pomenem Bratislava Gašića, najpre Kruševljanina, a potom i ministra unutrašnjih poslova. I nisam slučajno istakao ovo Kruševljanina. Setite se, imali smo i ranijih godina mi svoje predstavnike u Beogradu, imamo ih i sada, ali ni jedan od njih nije se kao Gašiš trudio da Kruševcu vrati mesto koje zaslužuje i koji sada, čini se i ponajviše insistira na ovoj saradnji o kojoj pričamo. A rezultati te saradnje su su konkretni i vide se kroz brojne projekte koji su realizovani ili su u fazi realizacije. Iako ih ima mnogo, moram da samo da podsetim na najbitnije, Pomenuću izgradnju Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i rekonstrukciju kanalizacione mreže u Kruševcu, projekat „Čiste Srbije“ u Varvarinu i Ćićevcu gde će biti izgrađen nepostojeći kanalizacioni sistem, izgradnja Istočne obilaznice u Kruševcu, početak izgradnje Regionalnog centra za upravljanje otpadom i svakako, kao krunu kada su investicije u pitanju, izgradnju Moravskog koridora. Svi ti infrastrukturni projekti jesu motor razvoja privrede Rasinskog okruga, jer bez dobre infrastrukture nema ni pravog razvoja. Međutim, od njihove realizacije korist će imati i sami građani koji će imati uređen sistem upravljanja otpadnim vodama, komunalnim otpadom, brže će autoputem stizati do svoji porodica, rođaka, prijatelja.

Da li za čitaoce nedeljnika Pobeda, koji je najstariji list u gradu, možete oceniti, iz vašeg ugla, urađeno poslednjih desetak godina?

- Znate kako, urađeno je dosta. Nije teško doći do podataka i pogledati kako je Kruševac izgledao tada, a kako izgleda sada. I to ne govorim samo u estetskom smislu. Setite se Kruševačkih firmi u stečaju, katanaca i nezaposlenih ljudi. Danas se fabrike otvaraju, proširuju svoje proizvodne pogone, dolaze nove. Nezaposlenost se smanjila, a to se sve odražava i na ekonomiju grada, pa možemo dalje da radimo, jer sigurno nećemo na ovome stati.

Da li, kada se okrenete, i vidite postignuto, da li bi menjali prioritete u radu i da li mislite da bi mogli više?

- Već sam govorio o tome da se uvek rukovodimo potrebama naših sugrađana, pa je tako i sa prioritetima, a svako ko misli dobro svom narodu dužan je da uved da više, da uvek radi više ka tom cilju.

Na čemu ćete raditi u narednom periodu?

Naredni period obeležiće, pre sveta završetak započetih projekata, ali i potpuno nove investicije. Sve su to kapitalni projekti za naš grad i Rasinski okrug. Pre svega mislim na potpuni završetak auto puta Moravski koridor, izgradnju Regionalnog centra za upravljanje otpadom, potpuna rekonstrukcija opšte bolnice, izgradnja nove hale sportova na lokaciji Stari aerodrom, izgradnja istočne obilaznice itd. To su projekti koji zahtevaju timski rad i potpunu posvećenost, tako da vidim sebe kao deo tog tima.

Šta možete obećati komšijama, kada se zna da su izbori u Srbiji i u Kruševcu zakazani za 17. decembar?

- Znate, nije moje da obećavam pred izbore, već da i dalje savesno radim u skladu sa politikom u koju veruje, a koja za cilj ima da mojoj deci i deci mojih komšija sutradan ovde bude dobro i da nikada i ne pomisle da svoje živote grade u nekoj drugoj zemlji.

Imate li poruku za Kruševljane, i na druge meštane u Rasinskom okrugu?

- Građanima Kruševca, Rasinskog okruga, pa i čitave Srbije mogu samo da poručim da gledaju dela, a ne reči.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar