Za Jelenu i Aleksandra nije bilo dvoumljenja kada je bilo reči hoće li svoj posao i život usmeriti ka selu. Danas ovaj mladi bračni par uspešno posluje na porodičnom imanju unapredivši proizvodnju sadnica, ali i voća. Od nedavno, Jelena je pokrenula i proizvodnju hladno ceđenih sokova za koje već osvaja nagrade na sajmovima i izložbama.
- Suprug je počeo kada mu je deda preminuo 2016. godine. Vratio se na selo i krenuo da radi ono što je njegov deda radio – voćnjake je modernizovao, stare zasade zamenio novim modernim sortama, uvećao zasade, tako da sada imamo nekih 10 hektara pod voćem - započinje priču o porodičnom poslu Jelena Petrović, direktorka kompanije „Gala produkt“ iz Lazarevca.
Pre nego se vratila na selo, Jelena je živela i radila u Beogradu.
- Kada sam otpočela vezu sa sadašnjim suprugom vratila sam se za Kruševac i radila u jednoj firmi, ali sam bila rastrzana između svog i suprugovog, posla te smo odlučili da se vratimo ovde na selo i otvorimo našu firmu i da je razvijamo korak po korak – kaže Jelena i dodaje da dvoumljenja nije bilo kada je trebalo doneti odluku da se grad zameni selom.
- Mi smo zbog posla vezani za grad. Deca nam tamo idu u školu, provodimo dosta vremena u gradu, ali ipak živimo na selu - kaže Jelena.
Ova mlada žena sa suprogom vodi kompaniju koja se bavi različitim delatnostima: proizvodnjom sadnica, voća ali i preradom voća.
- Kada sam ostala u drugom stanju, rešili smo da bi trebala da imam neki svoj posao, nešto čime bih se bavila. Opredelila sam se za proizvodnju hladno ceđenih sokova, jer smo sirovine već imali. Te godine je i kvalitet roda bio nešto lošiji, jabuke smo davali drugima za jako nisku cenu, pa je odluka došla logično. Rešili smo da uzmemo stvar u svoje ruke, da ne zavisim od drugih ljudi, već isključivo od nas i našeg rada - dodaje Jelena Petrović.
Na svom imanju ove godine proizveli su blizu 50 tona jabuke, a ranijih godina su to uglavnom davali većim hladnjačarima za inostranstvo. Ove godine, odlučili su da svoju proizvodnju plasiraju marketima u Srbiji. Kako Jelena kaže, ono na šta su trenutno fokusirani jeste proizvodnja hladno ceđenih sokova.
- Hladno ceđeni sokovi nisu novina, ali smo mi rešili da radimo od naših sirovina i da nam akcenat bude na kvalitetu. Da sve to lepo izbrendiramo, upakujemo i idemo dalje na tržište – objašnjava direktorka „Gale“ i navodi da radi i život na selu nisu laki, ali uz dobru organizaciju sve se postiže.
- U letnjem periodu, kada je sezona naš dan počinje sa izlaskom Sunca. Priprema se sve šta je potrebno za taj dan: vozići, boks palete, sve se priprema, dočekuju se radnici, ide se u berbu i to traje dok traje dan – priča Jelena i dodaje da biti na čelu jedne kompanije velika odgovornost, ali nije teško, jer se ona i suprug nadopunjuju.
- Mi radimo sve to zajedno, pokrivamo se, tako da ljudi kada vide da hoćete da radite, da znate i da imate iza sebe neki rad i rezultate uvek to cene i pružaju mogućnost da napredujete. Na svim sajmovima koje smo posećivali upoznali smo mnogo ljudi u Srbiji i inostranstvu, a koji su nam dali dalje kontakte i od kontakta do kontakta vi dođete do kupaca, novih konkursa i svega što nakon toga dolazi – objašnjava i dodaje da nikada kao žena nije imala problema u poslovnom svetu, već uvek razumevanje i podršku.
U porodični posao uključeni su svi, pa i deca. Kako Jelena kaže, kada je suprug odsutan glavna pomoć su joj najstariji Andrej, ali i Sofija, koji iako mali dobro poznaju sve elemente posla.
- Andrej mi je desna ruka, tu je za sve što treba, a Sofiju više zanima marketing i fotografisanje – kaže kroz osmeh Jelena, uz napomenu da je sada tu i Mia koja ima četiri meseca.
A da se marljiv rad uvek isplati, dokaz su i nagrade na velikim sajmovima i izložbama, te je tako Jelenin sok „imuno miks“ dobio zlatnu nagradu Novosadskog sajma, dok je na sajmu „Etno hrane i pića“ čitava paleta sokova dobila nagradu. Svoje proizvode prikazuju svuda u Srbiji, ali i u inostranstu, a kako kažu oni koji je poznaju, sve je Jelenina zasluga, jer ona traži, ispituje tržište i ostvaruje kontakte.
Prema njenim rečima, za budućnost se spremaju veliki planovi, pa iako je proizvodnja sadnica i voća na vrhunskom nivou, ulagaće se u proizvodnju sokova i preradu voća. Ideja je da se proizvodnja automatizuje, a samim tim i osvoje svetska tržišta.
Ostavite komentar