Bogate trpeze tokom novogodišnjih i Božićnih praznika predstavljaju nezaobilazni deo praznovanja, a prekomerni unos hrane i pića za posledicu ima otežano varenje i brojne druge tegobe. U našoj sredini su proslave, uglavnom, povezane sa hranom. Domaćini se trude da hrana tokom praznika bude što raskošnija i što raznovrsnija i naravno da svega bude u izobilju.
Nutricionista Biljana Živković objašnjava da je hrana koja se konzumira u vreme prazničnih trpeza često izuzetno kalorična - masna i jaka, te je izrazito teška za varenje.
- Na srpskoj trpezi vekovima je dominirala hrana puna celuloze, a treba naglasiti da naš digestivni sistem nema mogućnost varenja takve hrane svakodnevno - pojasnila je nutricionista.
Kako navodi, jedno pravilo koje bi trebalo da ispoštujete je da završite večeru dva sata pre odlaska na spavanje.
- Možda je dobra ideja da prošetate nakon obilne večere. I nemojte se odricati slatkiša, mada i tu važi pravilo umerenosti, a ako na kraju želite da popijete kafu, zašto da ne, samo šećer zamenite niskokalorijskim zaslađivačem - pojasnila je Živković i istakla zašto je važno doručkovati iako smo se prethodne večeri prejeli.
- Vrlo često, nakon obilnog večernjeg obroka i slabo prospavane noći, ujutru rešite da taj dan skoro uopšte ne jedete, a to je veoma loša ideja. Ujutru se budite sa vrlo niskim nivoom šećera u krvi i zato je važno ne preskakati doručak - naglasila je nuticionoista Biljana Živković i dodala da je za detoksikaciju organizma nekima potrebno sedam dana, a nekima i mesec dana i duže. Detokcikacija od masne i jake hrane podrazumeva hranu bez crvenog mesa, a povećan broj sezonskih salata, te da je kod nas za detoks odlična turšija.
Ostavite komentar