CSU NAGRADIO NAJBOLJE NA SVETOSAVSKOM LITERARNOM KONKURSU

J.M. 26-01-2024

Centar za stručno usavršavanje tradicionalno je ove, kao i mnogih prethodnih godina, u saradnji sa Podružnicom društva profesora srpskog jezika i književnosti Rasinskog okruga organizovao Svetosavski literarni konkurs za učenike osnovnih škola na temu „Sveti Sava - srpska kuća“ i „Darovi Svetog Save“, dok su učenici srednjih škola pisali na temu „Sveti Sava - srpska kuća“ i „Blagoslovi Svetog Save“.

- I ove godin,e kao i prethodnih godina, bilesu dve kategorije: kategorija osnovnih i kategorija srednjih škola. Dugujemo jednu ogromno zahvalnost i zadovoljstvo Podružnici na višegodišnjoj saradnji i nadamo se da ćemo i u godinama koje slede imati još bolju saradnju, i sve ovo podići na neki još viši nivo. Ove godine je bio presedan, moram da naglasim da su stigla 53 rada iz obe kategorije, tako da, što se nas tiče, a verujem i podružnice veoma smo zadovoljni ukupnim brojem radova i samim kvalitetom radova – kazao je Nikola Džugurdić, direktor CSU Kruševac.

Na ovogodišnjem konkursu učešće su uzele sve škole sa teriotorije grada Kruševca i pristigla su ukupno 53 rada, a konkurs je prošle godine proširen i na škole svih opština Rasinskog okruga.

- To je izuzetno dobro, jer su prvo škole izvršile selekcije, pa su onda nama poslale najbolje radove, što znači da je bilo mnogo više radova. Ovo je bila još jedna prilika da nas Sveti Sava podseća ko smo i odakle smo, koji su naši putevi dalje. To su putevi do duhovnosti, prosvećenosti, znanja i obrazovanja, putevi posvećeni veri i napretku srpskog naroda. Treba još istaći da smo u ocenjivanju radova merili originalnost, poetičnost kao i čuvanje i negovanje srpske norme dakle, morfološku, sintaksičku i leksičku normu srpskog jezika – rekla je mr Dušica Dobrodolac, član komisije.

Četvoročlana komisija u sastavu: Vladica Radojević, Aleksandra Živadinović, Biljana Soleša, Ana Radivojević i mr Dušica Dobrodolac donela je jednoglasnu odluku u pogledu ocene kandidata, te je prvo mesto u kategoriji osnovnih škola osvojila Nikolina Glidžić iz OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Stopanje. Drugu nagradu osvojila je učenica OŠ „Ivo lola Ribar“ iz Aleksandrovca, Nina Medarović, dok je treće mesto pripalo Petru Soleši iz OŠ „Dragomir Marković“ iz Kruševca. Među srednjoškolcima, prvu nagradu osvojila je Una Đorđević iz Tehničke škole u Trsteniku, drugu Jana Petković Srednja škola „Ušće” iz Kruševca, a trećeplasiran je učenik Gimnazije u Kruševcu Nemanja Ilić.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar