NAGRADE ZA PRIPADNIKE MUP-A

28-02-2024

Na svečanoj Akademiji Ministarstva unutrašnjih poslova povodom obeležavanja 220 godina bitke kod Drlupe od kada datiraju koreni policije u Srbiji, uručene su nagrade i odličja za 36 najzaslužnijih pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova.

Nagrađeni policijski službenici su, u prethodnih godinu dana, ostvarili izuzetne rezultate u obavljanju policijskih poslova i svojom hrabrošću, posvećenošću policijskom poslu i uniformi koju nose, zadužili državu kojoj je glavni prioritet bezbednost građana.

Medalje za hrabrost dobili su policijski službenici Ivan Tesla i Miloš Đokić iz Beograda, kao i Duško Cvetković iz Zrenjanina, zbog izuzetne hrabrosti i posvećenosti u spašavanju života i zaštiti bezbednosti građana.

Pripadnik Uprave kriminalističke policije Ivan Tesla je tokom akcije hapšenja u Nišu, uprkos povredi koju je zadobio kada ga je udario automobil, nastavio poteru za osumnjičenim koji je bio u bekstvu, i nakon pola kilometara ga sustigao i uhapsio. U toj policijskoj akciji kod osumnjičenog je pronađeno oko 130 kilograma marihuane.

Miloš Đokić, pripadnik Policijske stanice Savski venac, koji je u noći 24. decembra, bez opreme za spasavanje, u uniformi, skočio sa pasarele u vodu i spasao devojku koja se davila nedaleko od splava „Kartel“ u Beogradu, koji je tonuo.

Duško Cvetković, motociklista saobraćajne policije u Zrenjaninu spasio je dve osobe iz eksplozije i požara u jednoj kući i radionici u Zrenjaninu i pokušao pritom sam i da ugasi požar.

Medaljama za posvećenost službi odlikovana su 22 policijska službenika.

Saša Rančić, pomoćnik načelnika Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice u Sektoru za vanredne situacije, uvek je prvi na terenu, posebno u specifičnim i osetljivim intervencijama. Tokom 32 godine profesionalne karijere, iskustvom i znanjem, dao je veliki doprinos spasavanju ljudi i imovine koordinišući rad vatrogasno-spasilačkih jedinica tokom gašenja katastrofalnih šumskih požara i saniranja posledica vodenih bujica i poplava na teritoriji cele Republike Srbije. Idejama i čvrstim stavom, Saša je dao veliki doprinos u formiranju specijalističkih timova za spasavanje i rad na vodi, kojih danas od početna četiri formirana 2008. godine, ima 27 u svim organizacionim jedinicama Sektora za vanredne situacije.

Ivan Dinčić, granični policajac Regionalnog centra granične policije prema Bugarskoj, istakao se posvećenim, profesionalnim radom, iskustvom koje je pokazao u više akcija u kojima su sprečene kriminalne radnje. Tokom svoje karijere sprečio je krijumčarenja robe, otkrio različita krivična dela, a zaplena više od 40 kilograma marihuane na Graničnom prelazu Ribarci samo je jedan od njegovih profesionalnih uspeha.

Zahvaljujući radu graničnih policajaca Regionalnog centra granične policije prema Mađarskoj, Vukašina Ružića i Nenada Šećerova na graničnom prelazu Kelebija, u dva odvojena slučaja otkriveno je više paketa heriona.

Rad Tanje Ašćerić, službenice Uprave za upravne poslove Policijske uprave za grad Beograd karakteriše pouzdanost i dobar rad sa kolegama i građanima. Njenu posvećenost i efikasnost u radu prepoznali su i građani, koji su u više navrata, pohvalili njen rad i ljubaznost.

Miroslav Stanković, pripadnik Specijalne antiterorističke jedinice, medaljom za posvećenost odlikovan je za savesno i odgovorno obavljanje službenih zadataka i postignute odlične rezultate u radu. Uz hrabrost, spremnost i profesionalnost, Miroslav je ostvario i zapažene sportske rezultate. Pet godina uzastopno član je ekipe SAJ-a koja učestvuje na svetskom takmičenju specijalnih jedinica „SWAT Challenge Dubai“, na kome su prethodnih godina postignuti zapaženi rezultati a naročito 2023. godine kada je postignut najbolji rezultat i osvojeno 4. mesto u izuzetno jakoj konkurenciji.

Pripadnike Žandarmerije Dejana Ristića, Milana Obradovića, Bojana Pešića i Miroslava Radojevića, odlikuje timski rad i dobra fizička spremnost, zbog čega su uključeni u izvršenje više složenih i visokorizičnih zadataka, dok se Aleksandar Milosavljević, pripadnik Odreda u Nišu, ističe i učešćem u humanitarnim akcijama koje se organizuju na nivou Odreda.

Nenad Marić, pomoćnik komandanta Jedinice za obezbeđenje određenih ličnosti i objekata, dao je značajan doprinos suzbijanju iregularnih migracija i očuvanju bezbednosti građana na teritoriji Subotice, Sombora i Kikinde.

Dalibor Marković zamenik komandanta i Borko Vuković, profesionalni pilot Helikopterske jedinice učestvovali su u više različitih akcija gašenja požara na nepristupačnim terenima, a posebno su imali zapaženu ulogu u gašenju požara koji je 24. januara izbio u kineskom tržnom centru u bloku 70 u Beogradu, kada su upravljali helikopterom Kamov Ka32.

Načelnik Policijske uprave u Subotici Igor Velimirović, odlikovan je zbog izuzetne posvećenosti na suzbijanju iregularnih migracija na području Severnobačkog upravnog okruga i Grada Subotice.

Za značajan doprinos u kontroli zakonitosti rada i očuvanja integriteta policijskih službenika odlikovan je Predrag Jovanović, pripadnik Sektora unutrašnje kontrole.
Ukupno komentara 0

Ostavite komentar