ZAVRŠENA 32. „ZLATNA KACIGA“

J.M. 02-04-2024

Tradicionalni, 32. Međunarodni festival humora i satire „Zlatna kaciga“ zvanično je završen i ovo je bila prilika da se najboljima dodele nagrade. Tema ovogodišnjeg festivala bila je „Prijatelj“, za mlade do 18 godina i za odrasle, na koju je ukupno odgovorilo 228 autora, od toga 196 za karikaturu i 32 autora za pisanu formu. Iz 44 zemlje sveta pristiglo je 508 karikatura, 28 priča, 19 pesama i 439 aforizama, a mladi su poslali 183 karikature i 18 stripova

Po prvi put ove godine, a povodom 100. godišnjice od rođenja Miodraga Petrovića Čkalje, u okviru festivala održani su i Čkaljini dani.

- To je bio festival akademskih predstava, gde su studenti nastupali i imali svoje predstave, koje su iyveli na fakultetima na kojima studiraju, sa fakulteta dramskih umernosti bili su gosti iz Sarajeva, Crne Gore...šest dana je trajao taj festival, a ono što je isto bilo interesantno u okviru ovogodišnje „Kacige“ jeste poseta humorističara i satiričara iz Banja Luke, koji su se u okviru programa „Čarka 2 krajiško – čarapanske specijalne veze“ družili sa kruševačkom starijom, ali i mlađom publikom. Reč je o uzvratnoj poseti, za koju se nadamo da će postati trajni deo našeg festivala „Zlatna kaciga“ – kazala je Violeta Kaplarević, direktorka Kulturnog centra Kruševac.

Dobitnik „Zlatne kacige“ za karikaturu ove godine je Mehmed Zeber iz Turske, dok je za aforizam nosilac ove nagrade Dejan Tofčević iz Podgorice. Nagrada „Rade Brka“ pripala je Dušanu Mijajloviću iz Niša, a u kategoriji mladih do 18 godina, nagrada za karikaturu dodeljena je Sari Mitrović iz Pančeva. Nagradu za strip dobila je Milica Janković iz Pančeva, dok je „Klasovo majstorsko pero“ otišlo u ruke Zorana Mihailovića iz Beograda.

U red Vitezova od Čarapanije ove godine uveden je naš poznati glumac Lazar Ristovski, koji je, zbog poslovnih obaveza, zakletvu položio video linkom, dok je nagrada za životno delo otišla u ruke Kruševljanina i kompozitora Miroljuba Aranđelovića Rasinskog.

- Pamtiću ovaj dan dok sam god živ. Eto, Božiji blagoslov je da sam rođen ovde, u ovom gradu na zdravoj, lepoj zemlji, među dobrim, vrednim ljudima, toplim, koji su u stvari odredili i formirali moju ličnost, takođe i muziku kojom se bavim i koju sam stvarao i nadam se da ću i u budućnosti svojim stvaralaštvom, uvek sa velikom zahvalnošću i ljubavlju vraćati sve ono što mi je ovaj grad i ova država dala i darivala – kazao je Rasinski.

Tokom završne večeri, kompozicije Miroljuba Aranđelovića Rasinskog izveli su operska pevačica Mina Gligorić i pijanista Milivoj Veljić, a ovo je bila prilika i da se proglasi nova tema narednog, 33. Festivala humora i satire: „SAN“.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar