8. APRIL - SVETSKI DAN ROMA

D.K. 08-04-2024

Svetski dan Roma - 8. april, ustanovljen je na kongresu održanom 1971. u Londonu, gde je i melodija „Đelem, đelem“ proglašena za himnu ovog naroda, a ustanovljena je i zastava na kojoj je točak sa 8 paoka kao centralni simbol stalnog kretanja Roma i života na točkovima, plava boja predstavlja nebo, a zelena travu, kao simbol kretanja Roma.

U Rasinskom okrugu posvećuje se dosta pažnje ovoj populaciji, kroz brojne Strategije o unapređenju položaja Roma, donacije, fondacije i druge aktivnosti kako bi se nastavili ciljevi Dekade, koja je završena 2015. godine, da bi odmah potom bila nastavljena i druga aktivnost.

Prema podacima, u Kruševcu, u 3 romska naselja živi oko 5 hiljada ljudi, a Gradska uprava sve čini da im poboljša uslove stanovanja i življenja. Valja napomenuti da će u narednom periodu i romsko naselje Panjevac u Kruševcu biti uslovno prilagođeno, a cilj je da se sve više mladih nakon obezbeđivanja osnovnih životnih uslova i potreba uključi u sistem obrazovanja kako bi lakše došli do posla.

Dan Roma, svim pripadnicima ove nacionalne manjine, čestitao je i predsednik Nacionalnog Saveta Roma Dalibor Nakić, a gradonačelnik Kruševca Ivan Mnojlović poručio da su Romi naša braća i sestre, da u Kruševcu i okrugu nema diskriminacije, te da će se kao prvi čovek grada boriti za sva njihova prava.

U Srbiji se ovaj dan obeležava prigodnim svečanostima i uglavnom koncertima romske muzike, koja je u umetnosti ostavila neizbrisivi trag.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar