EKSPERIMENTIMA SE PRIBLIŽAVA NAUKA

N.P. 12-04-2024

Saradnja Instituta za Fiziku fakulteta u Kragujevcu i Naučnog kluba koji radi u okviru Centra za stručno usavršavanje Kruševac, na visokom je nivou. U više navrata organizovane su radionice i realizovani projekti koji su ocenjeni kao uspešni, saznajemo od menadžera projekta „Naš vazduh = naše biljke = naše zdravlje“, Milene Živković. Radionica u okviru projekta je mulitidisciplinarna i za cilj ima približavanje grupe predmeta koji učenici viših razreda osnovnih škola smatraju baukom.

- Za nastavnike radionica predstavlja izlazak iz konvencionalnog načina edukacije i približavanje nauke đacima. Projekat se tokom izvođenja na radionici fokusirao na istraživački rad đaka, koji su na jedan interaktivni pristup nauci, shvatili važnost ekologije i približene su im naučne discipline fizike, biologije i matematike koje nisu bauk, a čine osnov ekologije, zdravlja i napretka u društvu. Đaci su imali određene eksperimente koje su izvodili, a kasnije na osnovu rezulata ogleda mogli su da sagledaju i analiziraju vrednosti vazduha u našem kraju - rekla je menadžer projekta Milena Živković iz Institua za Fiziku u Kragujevcu.

U realizaciji projekta kroz radionicu „Naš vazduh = naše biljke = naše zdravlje“ učestvovali su učenici viših razreda osnovnih škola „Vuk Karadžić“ i „Jovan Popović“ iz Kruševca i „Brana Pavlović“ iz Konjuha. Učenici su kroz radionicu imali priliku da se bave prikupljanjem podataka i analizom na naučnoj osnovi. Vazduh, na osnovu analize je u granicama vrednosti, kako su kroz eksperimente pokazali mladi ekolozi.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar