OBELEŽENA 80-TA GODIŠNJICA LOMNIČKE BORBE

N.P. 12-04-2024

Na Spomen ploču posvećenu palim učesnicima Lomničke borbe, koja se pre 80 godina odigrala od noći između 12. i 13. aprila pa naredenih nekoliko dana u reonu sela Buci, Bukovica, Naupare i Velika Lomnica, položeno je cveće.

Cilj je bio spajanje 2. i 3. južnomoravskih brigada sa operativnom grupom divizija iz Istočne Bosne i daljim napredovanjem ka Beogradu. Po pisanim izveštajima Vermahta, u toj bici iz stroja je izbačeno 93 vojnika, a 14 je poginulo. Partizani su zaplenili 50 pušaka, 6 automata i 14 puškomitraljeza. Poginulo je 6, a ranjeno 7 boraca Narodno-oslobodilačkg pokreta.

Venac su položile delegacije Saveza udruženja boraca i članovi Udruženja koje neguje uspomenu na majora Dragutina Keserovića. O značaju Lomničke borbe sa vojno-istorijskog aspekta govorio je Rade Rnjaković, pukovnik Vojske Srbije u penziji. Polaganju venaca i cveća pored meštana i đaka osnovne škole, prisustvovali su potomci Živorada Stepanovića, poslednjeg živog učesnika borbe koji je preminuo prošle godine, kome je posthumno uručena Zahvalnica SUBNOR-a, koju je uručio predsednik SUBNOR-a za Kruševac, Bojan Tomić.




Ukupno komentara 0

Ostavite komentar